Društvo

Izabrani ljekari neinformisani?

– Prvog dana primjene elektronskog recepta pacijente je zbunila nova lista ljekova koja je, takođe, juče stupila na snagu, pa je u apotekama bilo nesporazuma jer su morali građane da vraćaju kod izabranog doktora zato što farmaceuti više ne smiju da izdaju pojedine medikamente koji su takozvane zamjene. 
Izabrani ljekari neinformisani?
PobjedaIzvor

Pacijenti su bili uvjereni da im se to dešava zbog nefunkcionisanja elektronskog recepta, kriveći „sistem koji nije unio sve podatke“. Sudeći prema informacijama do kojih smo došli, zabunu su izazvali izabrani ljekari koji, čini se, nijesu upoznati sa svim novinama koje je donijela nova pozitivna lista ljekova. Jedna od njih je da pacijenti ne mogu dobiti zamjenu za takozvane zaštićene ljekove, kao što su ,,monopril“, ,,hemokvin“, ,,zorkaptil“…

ZAŠTIĆEN LIJEK

Farmaceuti su nam se požalili da su imali sijaset problema da objasne građanima da ukoliko nema originalnog lijeka na koji glasi recept oni ne smiju da im izdaju paralelu za medikament koji je pod stavkom – zaštićen, već pacijenta moraju vratiti kod izabranog doktora da im prepiše novi recept.

- Nova lista nije mijenjana, proširena je, tako da će se sada na recept izdavati mnogo preparata kojih ranije nije bilo na listi. Ono što se promijenilo jeste sastav i vrsta ljekova, kao i fabrike ljekove za koje možemo da izdamo recept. Dakle, novo je da lista koja je sada aktuelna ima zaštićena imena od određene fabrike. Mi farmaceuti više nemamo mogućnost izdavanja paralele, nego samo tog lijeka koji je proizvela određena fabrika za taj sastav. Problem je što neki ljekovi fale, kao što je to oduvijek bilo – kazala je za Pobjedu farmaceutkinja u apoteci ,,Meditas“ Nataša Bakoč.

Ona naglašava da je neophodno da se pojača sprega ljekara i faramceuta, odnosno apoteka i domova zdravlja.

- Doktori moraju više da se informišu što ima na tržištu u Crnoj Gori i koje ljekove su apoteke u mogućnosti da izdaju na recept. Sada prvi put imamo osnovnu i doplatnu listu tako da pacijentima treba objasniti što to znači – kazala je Bakoč.

Ukazala je i na problem da ljekari propisuju ljekove kojih više nema na našem tržištu, makar ne u veledrogerijama koje rade za privatne apoteke, navodeći primjer lijeka ,,amolgal“, proizvođača Galenika.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika