Abiznis

Pojedinačni iznosi su bankarska tajna

- Na računima kontnog okvira, koji se odnosi na „nevladine i druge neprofitne institucije“ rezidente, knjiže se potraživanja-obaveze domaćih NVO, nevladinih fondacija i drugih neprofitnih organizacija – sindikata, udruženja građana, profesionalnih i umjetničkih udruženja, političkih partija, vjerskih zajednica, sportskih organizacija. 
Pojedinačni iznosi su bankarska tajna
PobjedaIzvor

Postoje posebni računi kontnog okvira za knjiženje sredstava nerezidenata, zavisno od sektorske pripadnosti institucije - saopšteno je juče iz Centralne banke u odgovoru na zahtjev MANS-a, koji je Pobjeda juče objavila, da se objelodani ko sve ulazi u klasifikaciju „depoziti NVO sektora i drugih neprofitnih organizacija“.

Pobjeda je objavila da su „NVO i druge neprofitne organizacije“ u tekuću godinu ušle sa ukupnim depozitima od 50 miliona eura.

Izvršna direktorica MANS-a Vanja Ćalović-Marković za Pobjedu je ocijenila da to ne može biti novac NVO, dodajući da ako tu ne spadaju EK, OEBS, UNDP i vjerske organizacije, onda nijesu čista posla. Apelovala je da se zvanično saopšti ko spada u tu klasifikaciju.

Iz CBCG su ponovili da ih zakon sprečava da saopšte pojedinačne iznose na računima. - U skladu sa članom 84 Zakona o bankama, podaci o pojedinačnom stanju depozita smatraju se bankarskom tajnom, te ih CBCG ne može objavljivati.

Ti se podaci mogu učiniti dostupnim jedino na osnovu izričite saglasnosti vlasnika podataka ili na zahtjev nadležnog državnog organa – saopštili su iz CBCG i podsjetili da su i ranije pojasnili ovo zakonsko ograničenje.

Podsjetili su da, u skladu sa zakonom, prikupljaju, statistički obrađuju i objavljuje podatke. - Monetarna statistika, koja se mjesečno objavljuje na internet stranici CBCG, usklađena je sa metodologijom MMF-a i ECB-a.

Poštujući princip povjerljivosti, podaci se objavljuju na agregatnom nivou, uz detaljan prikaz svih pozicija bilansa stanja banaka, po sektorima i ročnosti, a među njima je i prikaz za sektor NVO i druge neprofitne institucije – naveli su u saopštenju CBCG. 

Pobjeda

Portal Analitika