Društvo

Jasnim zalaganjem pokazati da je država netolerantna za diskriminaciju

Crna Gora bi, jasnim zalaganjem trebalo da pokaže da nije tolerantna za diskriminaciju, poručio je aktivista za ljudska prava trans osoba u organizaciji Kvir Montenegro Jovan Ulićević, ocijenjujući da je važna solidarnost među različitim grupama koje su ugrožene.
Jasnim zalaganjem pokazati da je država netolerantna za diskriminaciju
Portal AnalitikaIzvor

On je, povodom Međunarodnog dana nulte tolerancije prema diskriminaciji, kazao da je diskriminacija prisutna u cijelom svijetu uslijed jačanja desničarskih, fašističkih i konzervativnih grupa.

„Diskriminacija u Crnoj Gori je prilično prisutna, počevši od diskriminacije žena, prema djeci, zavisno od toga kojoj klasi pripadate, a da ne pričamo o grupama koje su i dalje na margini društva, kao što su gejevi, lezbejke, biseksualne, transrodne osobe“, ocijenio je Ulićević u izjavi za PR Centar.

On je rekao da je u toj borbi važna solidarnost među različitim grupama koje su ugrožene, i da je važno, kako je kazao, prepoznavanje njihovih privilegija.

„Na današnji dan je posebno važno da se podsjetimo koji su to uzroci diskriminacije i da prepoznamo neke naše privilegije koje nam donose određene benefite, a drugima su uzrok njihovih opresija“, kazao je Ulićević.

On je pojasnio da se na taj način pokazuje da su lično dostojanstvo i integritet svake osobe jednako značajni, kao i da susve porodicejednako vrijedne i validne.

Ulićević smatra da će, Zakon o građanskom parnerstvu, koji su inicirale nevladine organizacije Kvir i Juventas, pružiti mogućnost svim porodicama da zakonski budu prepoznate, bez obzira na pol partnera u tim zajednicama.

Portal Analitika