Društvo

Ne želimo da istražujemo kako se ko u crnogorskoj dijaspori izjašnjava

Satelitski program RTCG reagovao je na autorski tekst Ljuba Radovića "Ne može srpski guslar da predstavlja crnogorsku kulturnu tradiciju" koji je juče objavljen na Analitici. Iako je neuobičajeno da se reaguje na autorske tekstove i stavove istaknutih pojedinaca iz crnogorske dijaspore, Portal Analitika objavljuje reagovanje integralno bez redakcijskih intervencija.
Ne želimo da istražujemo kako se ko u crnogorskoj dijaspori izjašnjava
Portal AnalitikaIzvor

Na vašem portalu, u srijedu 28. februara 2018. objavljena je informacija pod naslovom: "Ne može srpski guslar da predstavlja crnogorsku kulturnu tradiciju" u kojoj se govori o prilogu Satelitskog programa TVCG o proslavi godišnjice Crnogorskog kulturnog društva "Komovi" iz Maribora. Ono što ste objavili netačno je i neprimjereno.

Najprije: direktno je suprotno svim novinarskim pravilima objaviti reagovanje na vijest koja prethodno na istom mjestu nije objavljena.

Pored toga, da ste pogledali prilog o kojem objavljujete reagovanje, vidjeli biste guslara Milana Mrdovića, u crnogorskom odijelu, koji pjeva "Hoćemo li vuci gorski, zapjevati crnogorski". To su jedine riječi koje se uz gusle u prilogu mogu čuti. Traje deset sekundi. Guslar Đorđije Koprivica, "sporan" u tekstu koji ste objavili, pominje se u saopštenju Udruženja, kao gost na proslavi.

Satelitski program TVCG ni na koji način nije obavezan, niti želi, da istražuje kako se ko u crnogorskoj dijaspori nacionalno izjašnjava.

Očekujemo da, u skladu sa zakonom, objavite naše reagovanje. Takođe, ukoliko želite da kompletno informišete svoje čitaoce, dostavljamo vam i video snimak informacije emitovane na Satelitskom programu. Nadamo se da ćete omogućiti čitaocima da vide prilog, kako bi sami prosudili da li na Satelitskom programu TVCG "srpski guslar predstavlja crnogorsku kulturnu tradiciju" ili Udruženje "Komovi" pokazuje dirljiv odnos prema Crnoj Gori.

U mogućoj daljoj diskusiji o ovome nećemo učestvovati.

 

Portal Analitika