Društvo

Studenti Univerziteta Donja Gorica posjetili Ministarstvo odbrane

Studenti Humanističkih studija Univerziteta Donja Gorica, sa smjera Nacionalna bezbjednost, posjetili su danas Ministarstvo odbrane. 
Studenti Univerziteta Donja Gorica posjetili Ministarstvo odbrane
Portal AnalitikaIzvor

Državni sekretar u Ministarstvu, Slobodan Filipović, izrazio je veliko zadovoljstvo interesovanjem studenata i uopšte, univerzitetske zajednice, za rad i aktivnosti Ministarstva odbrane u svjetlu članstva Crne Gore u NATO, kao i na polju modernizacije Vojske Crne Gore. On je naglasio da je jedan od bitnih ciljeva  Ministarstva i Vojske upravo što direktniji odnos sa mlađom populacijom, u skladu sa strategijom podmlađivanja kadra u sektoru odbrane. 

Filipović je studentima govorio o ključnim aktivnostima Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore, sa akcentom na saradnju i djelovanje Crne Gore kao saveznice u okviru Alijanse, ali i njenu ulogu u očuvanju globalnog mira i sigurnosti kroz učešće u mirovnim misijama i operacijama. On je ponovio višestruke benefite od članstva Crne Gore u NATO, posebno naglašavajući koncept kolektivne bezbjednosti, kao najoptimalnijeg okvira za jednu malu zemlju ograničenih  odbrambenih kaciteta koja, uz to, ima veoma bitan i poseban strateški položaj u geostrateški osjetljivom okruženju. Državni sekretar je naglasio da će se Crna Gora kao članica Alijanse zalagati za politiku otvorenih vrata, kao garanta mira i stabilnosti u regionu.

Studentima je o organizaciji, načinu rada i aktivnostima Ministarstva odbrane govorila Ivana Delibašić, samostalna savjetnica II u Direktoratu za politku odbrane, dok im je potpukovnik, mr Rade Čurčić iz Generalštaba VCG održao predavanje o učešću pripadnika Vojske Crne Gore u mirovnim misijama i operacijama.

Cilj ove studenstke posjete bio je upoznavanje sa organizacijom, nadležnostima i funkcionisanjem Ministarstva, te sagledavanje uloge i mjesta koje Ministarstvo odbrane ima u ukupnom sistemu nacionalne bezbjednosti Crne Gore.

Gosti su izrazili zadovoljstvo održanim predavanjima i aktivno uzeli učešća u diskusiji. Studente sa Univerziteta Donja Gorica u Podgorici najviše je interesovala Strategija nacionalne bezbjednosti, organizacija Vojske Crne Gore, kao i  aktivnosti u misijama i operacijama.

Ministarstvo odbrane će i u narednom periodu nastaviti da organizuje slične aktivnosti i unapređuje saradnju sa fakultetima u Crnoj Gori, upravo u cilju približavanja i promocije svojih aktivnosti mlađoj populaciji.

Portal Analitika