Društvo

Očekujemo da Vlada ne prešuti da je Bokeljska mornarica nasljeđe Hrvata

Poslanik Hrvatske građanske inicijative (HGI) Adrijan Vuksanović, kazao je da očekuje da crnogorska Vlada u nominacionom dokumentu za Uneskov popis nematerjalne kulturne baštine navede da je Bokeljska mornarica nasljeđe hrvatskog naroda.
Očekujemo da Vlada ne prešuti da je Bokeljska mornarica nasljeđe Hrvata
Portal AnalitikaIzvor

Vuksanović podsjeća da je HGI u nekoliko navrata javno apelovala da Vlada u nominaciji za Unesko ne zaobiđe ime hrvatskog naroda, a da je on to zahtijevao i od premijera Markovića na premijerskom satu.

„U duhu svih onih vrijednosti kojima se zajedno hvalimo – prije svega vrijednosti multikulturalnog i multikonfesionalnog društva – očekujem da Vlada uzme u obzir taj fakticitet i da se desi ono što tražimo“, kazao je on za Portal Analitika.

Vuksanović naglašava da HGI, zajedno s ostalim hrvatskim kulturnim udruženjima i Kotorskom biskupijom, aktivno prati ovaj proces.

„Ako bi se koji slučajem desilo da neko prešuti ime hrvatskog naroda – koji je dominantno doprinio da danas imamo Bokeljsku mornaricu – onda će HGI odreagovati“, napominje on.

Upitan da li bi to moglo da znači eventualno napuštanje vladajuće koalicije, Vuksanović kaže da će odluku o tome donijeti najviši organi stranke.

„Svi zajedno pratimo što se dešava, i svi ćemo zajedno donijeti odluku sa kojom ćemo izaći u javnost“, poručuje on.

Podsjećamo da je neimenovani visokopozicionirani član HGI juče za TV Kotor najavio da će ta stranka, ukoliko Vlada u nominacionom dokumentu za popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva Uneska ne naznači da je Bokeljska mornarica nasljeđe hrvatskog naroda vezano za kult svetog Tripuna, napustiti vladajuću koaliciju.

Portal Analitika