Društvo

U dva od pet slučajeva prepoznato neprofesionalno postupanje policije

Savjet za građansku kontrolu rada policije predstavlja prvi broj (1/18) “Pregleda nezavisnog građanskog nadzora policije” za izvještajni period 1 . januar - 28. februar 2018. godine koji se priprema i realizuje u sklopu novopokrenutog programa “Unaprijeđenje transparetnosti građanske kontrole policije". 
U dva od pet slučajeva prepoznato neprofesionalno postupanje policije
Portal AnalitikaIzvor

Intencija Savjeta je da se dodatno unaprijedi transparetnost i brzina operativnog odgovora na zahtjeve i interesovanje javnosti po osnovu slobodnog pristupa informacijama ili koji se podnose na neki drugi način a naročito kako bi se kvalitetnije i blagovremeno odgovorilo na programske potrebe javnosti, državnih organa a posebno medija i nevladinih organizacija (čije su aktivnosti definisane projektnim rokovima ali i potrebom za sadržajnijim podacima zbog izrade izvještaja, publikacija, pisanja tekstova i sl).  

Pregled nezavisnog građanskog nadzora policije su pripremili mr Aleksandar Saša Zeković  i Zorana Baćović, član i sekretarka Savjeta. 

U prva dva mjeseca 2018 godine (januar i februar) Savjet za građansku kontrolu rada policije je radio na ukupno 37 predmeta. Od toga, iz 2017. potiče ukupno 15 predmeta dok je u 2018. formirano ukupno 22 nova predmeta.     

Na osnovu obraćanja građana formirano je ukupno 14 predmeta, na osnovu pritužbi nevladinih organizacija formirano su 2 predmeta, na osnovu obraćanja sindikalne organizacije 1 predmet, na osnovu pritužbe policijskog službenika formiran je 1 predmet, na osnovu obraćanja - inicijative Centra bezbjednosti Nikšić formiran je 1 predmet (inicijativa za održavanje “Konferencija slučajeva o zaštiti od nasilja u porodici” u Nikšiću) i na osnovu inicijative članova Savjeta formirano je ukupno  18 predmeta. 

Od navedenog broja predmeta dva se odnose, iz 2017, na unapririjeđenje postupanja policije prema maloljetnicima u smilsu praćenja izdatih preporuka. U međuvremenu, u ovoj, 2018, godini izdate preporuke je podržao i Odbor Skupštine Crne Gore za zdravstvo, rad i socijalno staranje a MUP Crne Gore je preciziralo da će izdatu preporuku u vezi sa usvajanjem posebnog Uputstva za postupanje i rad policije prema maloljetnicima implementirati po usvajanju novog Zakona o unutrašnjim poslovima.

U prva dva mjeseca 2018, januar i februar 2018, zaključeno je ukupno pet predmeta. Od toga je u tri slučaja konstatovano profesionalno postupanje a u dva slučaja prepoznato je neprofesionalno postupanje policije. 

U završnoj fazi postupka, uglavnom se čeka zaključenje na prvoj redovnoj sjednici, je 17 predmeta dok su rad kod 13 predemta u početnoj fazi postupka. 

Pritužbama je u 9 predmeta zatražena provjera postupanja policije odnosno provjera primjene policijskih ovlašćenja, kod 10 predmeta se ukazuje na prekoračenje policijskih ovlašćenja od čega se kod pet predmeta ukazuje na postojanje povreda, kod 6 predmeta se radi o navodnoj povredi drugih osnovnih prava i sloboda od strane policije a 7 predmeta se odnosi na inicijative kojima se unaprijeđuje primjena policijskih ovlašćenja i poboljšava policijska praksa. U 4 predmeta su izdate preporuke od kojih su tri od strane MUP Crne Gore i Uprave policije već i realizovane. 

U prva dva mjeseca 2018. godine Savjet je održao ukupno dvije (2) sjednice - jednu redovnu (25.01) i jednu vanrednu (22.02) a u radu po predmetima održano je sedam sastanaka i konsultacija.  

Portal Analitika