Abiznis

Traže da se objelodani ko se sve krije iza 50 miliona eura depozita

NVO i druge neprofitne organizacije u ovu godinu su ušli sa ukupno 50 miliona eura depozita. Na kraju decembra prošle godine, kako pokazuju dokumenta Centralne banke, imali su 49,59 miliona eura na računima. Prošle godine njihovi depoziti nijesu padali ispod 40,79 miliona eura, što je najniži lanjski mjesečni depozit, a zabilježen je u martu. Rekord godine su oborili u avgustu kada su imali 50,19 miliona eura. 
Traže da se objelodani ko se sve krije iza 50 miliona eura depozita
Portal AnalitikaIzvor

Zvanično Pobjeda nije dobila odgovor ko sve spada u ovu klasifikaciju, osim NVO. Nezvanično saznajemo da tu, osim domaćih i stranih NVO, spadaju i fondacije, Crveni krst, sindikalne i sportske organizacije, ambasade, OEBS, UNDP, ali ne i vjerske organizacije.

Izvršna direktorica MANS-a Vanja Ćalović - Marković Pobjedi je kazala da ni teorijski ni praktično nije moguće da je 50 miliona eura novac nevladinih organizacija.

Ona je ocijenila da bi bilo mnogo da je i deset miliona eura.

- Ako u ovu klasifikaciju „NVO i druge neprofitne organizacije“ ne spadaju međunarodne organizacije – Evropska komisija, UNDP, OEBS, vjerske organizacije... moguće je da se radi o nekome ko nije vidljiv, a ima veliki depozit. Tačnije rečeno, moguća je zloupotreba jer se radi o ogromnim fondovima. Prosto ne mogu da zamislim iz kojih fondova bi mogao da dolazi toliki novac. Jedino ako nijesu fondacije koje je neko osnovao, pa se preko njih prebacuje neki novac za neke bogzna kakve namjere - kazala je Ćalović - Marković i dodala da treba javno i zvanično saopštiti šta sve spada u ovu klasifikaciju.

Ona dodaje da onaj dio NVO koji funkcioniše na osnovu projekata ni na koji način nije mogao da stekne niti da deponuje tolika sredstva. 

Opširnije u Pobjedi...

Portal Analitika