Region

Plenković: Pozdrav "Za dom spremni" dozvoljen u izuzetnim situacijama

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da je pozdrav “Za dom spremni“ neustavan, ali da će on moći da se koristi u “izuzetnim situacijama“, piše B92.
Plenković: Pozdrav "Za dom spremni" dozvoljen u izuzetnim situacijama
B92, index, agencijeIzvor

Plenković je to izjavio nakon sastanka sa predsjednikom Komisije za suočavanje sa posljedicama vladavine nedemokratskih režima Zvonkom Kusićem. Tu Komisiju osnovao je Plenković prije godinu dana, piše “Indeks“.

Vladina Komisija za suočavanje s prošlošću dostavila je premijeru zaključke i preporuke za korišćenje simbola totalitarnih režima, u kojima se kaže da je ustaški poklič “za dom spremni“ neustavan, ali u izuzetnim situacijama, ipak dopustiv, dok zvijezda petokraka nije sporna. 

Premijer Plenković je, na konfrenciji za novinare koju su uživo prenosili svi mediji, rekao da budući da je pitanje rada ovog tijela bilo povezano i s konkretnim slučajem HOS-ove ploče koja je bila postavljena u Jasenovcu, jasno zaključilo, a to je, kazao je, i njegov stav, da je pozdrav na toj ploči suprotan Ustavu RH. 

"Jasno je da je i Komisija, a to je čvrst i nedvosmislen moj stav, da je pozdrav koji je na toj ploči i koji je registrovan kao dio statutarnih odredbi određenih udruženja koje se vežu na aktivnost HOS-a u Domovinskom ratu, suprotan Ustavu RH. Tu nema nikakvih dilema i Komisija je jasno to rekla u svojim preporukama“, rekao je Plenković. 

Međutim, dodao je, Komisija je uvažila činjenicu da se u striktno pravno gledajući propisanim situacijama pozdrav "Za dom spremni", ipak, može koristiti kao izuzetak uz prethodno pribavljenu dozvolu. 

Prema njegovim riječima, ZDS u grbu HOS-a se izuzetno može koristiti u situacijama kada je riječ o grobljima i mjestima gdje se obilježava pogibija, gdje su učesnici bili pripadnici HOS-a.

 

Portal Analitika