Region

Zaev: Nova Makedonija? Neprihvatljivo

Makedonski premijer Zoran Zaev je u intervjuu "Fajnanšel tajmsu" ocijenio da se Makedonija i Grčka približavaju rješenju dugogodišnjeg spora oko imena.
Zaev: Nova Makedonija? Neprihvatljivo
Portal AnalitikaIzvor

U danas objavljenom intervjuu Zaev je izrazio nadu da bi to pitanje moglo da bude zatvoreno prije Samita NATO u Briselu u julu, sa kojeg Makedonija očekuje poziv za članstvo u Alijansi.

"Ja sam optimista. Mnogo je teško i svjesni smo toga. Ali, bilo bi dobro za obje strane da nađemo rješenje što je brže moguće", rekao je Zaev za britanski dnevnik FT. 

Makedonski premijer je ponovio da za rješenje nije potrebna promjena Ustava Makedonije, na čemu insistira grčka strana kao na garanciji za eventualni dogovor. "Sada je nov zahtjev Grčke da treba da napravimo promjene u našem ustavu. Ali, ustav je samo knjiga sa domaćim pravilima i nema nikavih implikacija van zemlje. U svakom slučaju promjena ustava ne bi značila konačnu garanciju, jer bi neka buduća vlada ponovo mogla da ga promijeni", rekao je Zaev. 

Povodom imena koja se u javnosti spominju kao prijedlozi medijatora UN Metjua Nimica - Republika Makedonija (Skoplje), Sjeverna Makedonija, Gornja Makedonija, Vardarska Makedonija i Nova Makedonija - Zaev je rekao da je prijedlog Nova Makedonija neprihvatljiv, jer nema geografsku odrednicu, ali da bi moglo da se pregovra o preostala četiri imena. 

U intevjuu za FT, makedonski premijer je ocijenio da integracija Makedonije u NATO treba da ide napred bez obzira na rusko protivljenje širenju Aliijanse. 

"Rusija nema ništa protiv naše integracije u EU, ali ne gleda toliko pozitivno na našu itegraciju u NATO. Imamo dobre odnose sa Rusijom. Oni treba da budu svjesni da nema druge alternative za našu zemlju, osim integracije u EU I NATO", rekao je Zaev. 

U vezi podrške opozicije za eventulani dogovor sa Grčkom, imajući u vidu da je potrebno da sporazum bude ratifikovan u parlamentima dvije susedne zermlje, Zaev je rekao da to možda neće ići tako lako. 

"U obje zemlje postoji mnogo nacionalizma, kritika, ljudi i grupa koji se protive dogovoru", rekao je premijer Makedonije u intervjuu za FT.

Portal Analitika