Zanimljivosti

Egipatskoj pjevačici šest mjeseci zatvora zbog šale o Nilu

Egipatska pop pjevačica Šerin Abdel Vahan osuđena je na šest mjeseci zatvora jer se na koncertu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima našalila u vezi sa rijekom Nil, rekavši da je kvalitet vode Nila loš, saopštili su pravosudni izvori.
Egipatskoj pjevačici šest mjeseci zatvora zbog šale o Nilu
Portal AnalitikaIzvor

Sud u Kairu donio je osuđujuću presudu protiv ove pjevačice, inače veoma popularne u arapskom svijetu, zbog toga što je „širila lažne informacije“ i „poremetila javni red“, piše francuski list Mond.

Osuđena ima pravo na žalbu, uz kauciju od oko 230 eura.

Prije nekoliko mjeseci, na društvenim mrežama objavljen je video-snimak sa njenog koncerta u UAE gdje ju je jedan obožavatelj zamolio da otpjeva jedan od njenih hitova, pjesmu pod nazivom „Jeste li pili vodu iz Nila?“.

„Dobio bi bilharziju. Sigurnije ti je da piješ 'evijan' vodu“, odgovorila mu je pjevačica tada, govoreći o bolesti koju izazivaju parazitski crvi prisutni u nekim slatkim vodama.

Sindikat muzičkih umjetnika saopštio je nakon toga da će pjevačici zabraniti nastupe u Egiptu.

Tokom nastale polemike, popularna, ali ponekad kontroverzna pevačica Šerin Abdel Vahan izvinila se zbog šale.

Nil je, inače, osjetljiva tema u Egiptu, zemlji koja strijepi za svoje snabdjevanje vodom otkako je Etiopija izgradila veliku branu, dok pregovori Egipta sa Etiopijom, kao i sa Sudanom, na tu temu tapkaju u mjestu.

Portal Analitika