Crna hronika

Odbrana: Velimirovićev iskaz lažan, nelogičan i kontradiktoran

Suđenje za pokušaj terorizma na dan izbora 16. oktobra 2016, nastavljeno je u podgoričkom Višem sudu. Odbrana je na današnjem ročištu ocijenila da je iskaz svjedoka Mirka Velimirovića Paje lažan, nelogičan i protivrječan, te da je on u dogovoru sa Specijalnim državnim tužilaštvom (SDT) igrao ulogu agenta provokatora, kojom je njihove branjenike uveo u zonu krivične odgovornosti.
Odbrana: Velimirovićev iskaz lažan, nelogičan i kontradiktoran
Portal AnalitikaIzvor

Odbrana smatra da je Velimirović bio saradnik SDT-a bez potvrđenog status svjedoka, i da je po nalogu tužilaca izvršio krivično djelo kupovinom oružja na Kosovu, a zatim njegovim uništavanjem.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić kazao je da je Velimirovićevo svjedočenje potvrdilo navode optužnice. On je dodao da je SDT procijenilo da ne smije rizikovati da oružje koje je nabavio Velimirović dođe u Crnu Goru, jer nisu znali kakav je plan kriminalne grupe, u koju su uključeni FSB i pripadnici glavne uprave ruske armije.

Iz sudnice je na početku današnjeg pretresa ponovo udaljen optuženi funkcioner Demokratskog fronta Milan Knežević, jer je vrijeđao sud i Velimirovića. To se desilo nakon što je sutkinja Suzana Mugoša saopštila da je Apelacioni sud odbio Kneževićev zahtjev za izuzeće sudskog vijeća u ovom slučaju i predsjednika Višeg suda Borisa Savića.

Suđenje se nastavlja sjutra u 9 časova.

TOK SUĐENJA:

12:49 Današnji pretres je završen, suđenje se nastavlja sjutra u 9 časova.

12:37 Advokat Nikola Bulatović smatra da ne prisustvujemo ozbiljnom krivičnom postupku, već parodiji.

2802medojevic

Medojević: Sinđelić i Velimirović igraju u tandemu

12:33 Medojević kaže da je jasno da Sinđelić i Velimirović igraju u tandemu.

- Samo još nije poznato pod čijim pokroviteljstvom, ali je poznato ko je bio izvođač radova na terenu Crne Gore – ističe on.

12:30 Medojević tvrdi da je svjedok po nalogu SDT-a slao grupe pod Ostrog, jer su, smatra on, znali da su lideri DF-a imali zakazan sastanak s mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem na tom mjestu, ali da je on odložen, te da je propao plan za fotografisanje kod manastira.

12:26 Medojević kaže da se iz preslušanih Velimirovićevih telefonskih razgovora jasno može čuti da je osoba koja govori ruski jezik sa svjedokom „neki Pajin drug iz Zubinog Potoka, koji je s naglašenim albanskim akcentom neubjedljivo odigrao ulogu Edija, po nalogu ljudi iz Tužilaštva i Specijalnog policijskog tima“.

12:24 Advokat smatra da je nemoguće da je Velimirović bacao oružje u jezero, a kasnije iste večeri stigao u Podgoricu. Na takav zaključak, kaže, ukazuje i činjenica da svjedok na poligrafu nije ispitivan o bacanju oružja.

12:20 Branilac kaže da ostaje nejasno šta Velimirović priznaje, kada već odustaje od vršenja krivičnog djela.

12:19 Medojević kaže da se u „antologijsko nelogične radnje“ može smatrati rasklapanje i bacanje oružja u jezero.

- Nevjerovatno je s kojom lakoćom Velimirović rasklapa puške, a ne zna koje su proizvodnje – navodi on.

12:09 Branilac Dražen Medojević kaže da je Velimirovićev iskaz „fascinantno nestvaran, lišene elementarne logike, i da vrvi od kontradiktornosti“.

- To nije njegov iskaz, već je naručen i teško naučen tekst – smatra on.

12:07 Advokat Dalibor Tomović kaže da je jasno da je Velimirović imao namjeru da ostale optužene dovede u zonu krivične odgovornosti.

12:06 Advokat Branko Anđelić kaže da je izjava specijalnog tužioca Saše Čađenovića – „Nema bajki, nema ničega, samo istina“ – obilježila svjedočenje Velimirovića.

12:05 Pretres je nastavljen.

11:30 Sutkinja Mugoša je dala polučasovnu pauzu.

2802krpovic

Krpović: Ekipa iz Zubinog Potoka puštena zbog rodbinskih veza s Velimirovićem

11:29Svjedok je, iako je njegovo svjedočenje nelogično i nerazumno, ipak ukazao da je optužnica namještaljka, da nije pripreman nikakav teroristički akt i upad u Skupštinu, već da je čitav događaj isceniran tako što je SDT finigiralo događaj, nabavilo oružje, slikalo ga, i onda iznijelo javno saopštenje kako bi se ciljano izazvali strah panika kod građana Crne Gore – zaključio je Krpović.

11:25 Krpović kaže da je ekipa iz Zubinog Potoka odmah puštena iz pritvora jer su njeni članovi u rodbinskoj vezi s Velimirovićem, a to, prema njegovim riječima, ukazuje da je svjedok sve dogovorio sa SDT-om.

11:12 Advokat Jugoslav Krpović smatra da je glavni specijalni tužilac sa sardnicima „izmislio priču“ i lažno optužio njegovu branjenicu Branku Milić.

- Iz Velimirovićevog svjedočenja je jasno da ona nije došla u Crnu Goru da nasilno ulazi u Skupštinu, da ima ulogu u krvoproliću u Podgorici, već je jedini razlog bio da se upozna s braćom iz Podgorice, da razmjene ideje i mišljenja, kao i da ugovori promociju knjige jednog srpskog dobrovoljca. Jasno je da je svjedok imao ulogu agenta provokatora – objašnjava on.

2802radosavljevic2

"Velimirović bio saradnik bez potvrđenog statusa"

11:02 Branilac navodi da je Velimirović rekao da je izdao akciju, te da je očekivao od SDT-a da će mu pomoći da se za izdaju ne sazna.

- Ključna je izjava: „Pomozi ti nama, pomoći ćemo mi tebi“. Ipak, ispada da se on u odnosu na njih osjeća izdanim, jer je izdaja objelodanjena, a njegov motiv da dođe u Crnu Goru je što nije vjerovao Sinđeliću, pa ispada da ga je Sinđelić izdao. U lancu izdaja oni (Sinđelić i Velimirović) nisu prošli tako loše, s obzirom na ostale ljude koji su ovdje procesuirani – podvlači Radosavljević.

10:56 Radosavljević kaže da je Velimirović na njegovo pitanje odgovorio da od 12. do 15. oktobra nije pominjao Eduarda Širokova (Šišmakova) i Vladimira Popova, a da u spisima SDT-a piše da su informacije o tim licima dobijene uprave od Velimirovića.

10:52 Advokat navodi da je Velimirović bio saradnik Tužilaštva bez potvrđenog statusa svjedoka.

10:42 Radosavljević je kazao da je svjedok išao na poligraf nakon što je uništio oružje.

- Ako je bilo potrebe da se primjenjuje to sredstvo (poligraf), zar nije bilo logično da se to uradi 12. oktobra, kada je Velimirović prijavio krivično djelo? Ne, poligraf se dešava 14. oktobra u ranim jutarnjim časovima. Na poligrafu ga nisu pitali za oružje, već da li ga je poslala neka služba – napominje advokat.

10:37 - Pretovar oružja, veslanje po jezeru... ne da zvuči nelogično, već je to jedna smiješna priča. Jedna od osnovnih nelogičnosti u iskazu je zašto je Velimirović kupio oružje i uništio ga. On je tada rekao da su mu tako kazali iz Tužilaštva. Pa je poslije kazao da je morao da uradi to, jer ode glava od Fadilja – navodi Radosavljević.

10:33 Branilac kaže da ostaje nejasan Velimirovićev motiv za prijavljivanje krivičnog djela.

10:27 Radosavljević smatra da je Velimirović u iskazu u više navrata govorio neistinu, pogotovo kada je riječ o vremenskim odrednicama.

10:15 Advokat kaže da se iskazi Velimirovića mogu podijeliti u tri grupe: lažni, nelogični i iskaze koji su u suprotnosti s iskazom Sinđelića.

2802radosavljevic

Radosavljević: Velimirović po nalogu SDT-a uništio dokaze

10:13 Radosavljević je kazao da je Velimirović po instrukcijama SDT-a izvršio krivično djelo uništavajući dokazni materijal (oružje).

- On je na moje pitanje odgovorio tako, a kako je vrijeme prolazilo relativizovao je svoju izjavu – navodi branilac.

9:56 Advokat Dušan Radosavljević smatra da iskaz Velimirovića predstavlja „ilustraciju duhovnog pada i zloupotrebu pojma istina“.

- Zvjezdano nebo nada mnom, istina poda mnom. On nije običan, već hibrid svjedoka. Velimirovićeva mogućnost da svjedoči proistekla je iz odluke Vrhovnog suda, po kojoj je dokazna snage presude po sporazumu o priznanju krivice umanjena – naglašava Radosavljević.

9:53 Vaso Bečanović, advokat optuženog Srboljuba Đorđevića, ističe da je Velimirovićev iskaz lišen svakog logički prihvatljivog smisla.

9:50 Mladen Dubak, branilac Nemanje Ristića, smatra da su crnogorskih državni organi posredovanjem s Velimirovićem provocirali krivično djelo – kupovinu oružja.

9:47 Advokat Ilija Boljević je rekao da se slušanjem telefonskih razgovora Velimirovića i njegovog branjenika Predraga Bogićevića može primijetiti da ne postoji nikakva razmjena bitnih informacija, te da Bogićević nije znao za primjenu kriminalnog plana.

- To što je Bogićević 15. oktobra došao u Crnu Goru, ne mora značiti da je znao za postojanje kriminalnog plana – naglašava on.

2802radonjadrakulovic

Drakulović: Velimirović uveo ljude u zonu krivične odgovornosti

9:41 Branilac Dušan Jovović je rekao da Velimirović kod susreta s Dikićem kod Delta sitija nije pominjao nikakvo oružje, ni kriminalni plan.

- Ostaje potpuno nejasno kojim sredstvom komunikacije je trebalo da upravlja Dikić na skupu, kad nije znao nijednog čovjeka kriminalne organizacije. On je većinu radnji izvršio po unaprijed dogovorenom planu – smatra Jovović.

9:36 Advokat Radonja Drakulović je kazao da iskaz Velimirovića potvrđuje „da je sve namješteno od SDT-a“.

- Velimirović je prvo otišao u Upravu policije, a zatim u SDT gdje mu Katnić rekao: „Pomozi ti nama, pomoći ćemo mi tebi“. Od tada dobija čovjeka za kontakt, a specijalni tužilac mu govori šta treba da preduzme. Katnić mu je rekao da kupi oružje, rasklopi ga i baci u jezero. On je sve okrivljene uveo u zonu krivične odgovornosti – kazao je branilac.

2802katnic

"Nijesmo mogli rizikovati da oružje dođe u Crnu Goru"

9:34 Katnić je apelovao na sud da spriječi vrijeđanje i upućivanje prijetnji svjedocima, te da ne pokušava da ih navodi na samoubistvo.

9:27 Glavni specijalni tužilac smatra da su Velimirovićevi motivi plemeniti, jer, svjedok, kako je rekao, nije želio da dođe do krvoprolića.

9:22 Katnić je rekao da je SDT procijenilo da treba uništiti oružje koje je Velimirović kupio od izvjesnog Albanca Fadilja.

- Procijenili smo da treba da se uništi, da ne bi moglo doći u Crnu Goru. Imajući u vidu naše kapacitete i činjenicu da su u plan uključeni FSB i pripadnici glavne uprave ruske armije, nijesmo mogli rizikovati da oružje dođe u Crnu Goru, jer nijesmo znali šta je plan kriminalne grupe. Nijesmo mogli imati povjerenje u lice koje je pripadnik kriminalne organizacije, nijesmo znali da li su ga poslali ili je sam došao. Velimirović nije postupao po uputstvima Tužilaštva, već Sinđelića – pojasnio je glavni specijalni tužilac.

Katnić: Svjedočenje Velimirovića potvrdilo navode optužnice

9:12 Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić poručio je da je svjedočenje Velimirovića potpuno potvrdilo navode optužnice.

- Kriminalna grupa je na insistiranje lider DF-a formirana od dva pripadnika obavještajne grupe ruske vojske, Šišmakova i Popova, koji su im dali zadatke. Velimirović je dopunio izjavu i razjasnio činjenice. Kroz pitanja odbrane njegov iskaz je potvrđen i u skladu je s materijalnim dokazima. Velimirović je objasnio njegov zadatak – da u okviru kriminalne grupe sprovede određene aktivnosti. Sinđelić mu je prenosio naredbe onako kako je njemu (Sinđeliću) naređivao Šišmakov. Onda je svjedok došao u SDT i prijavio pakleni plan – rekao je Katnić.

2802knezevic

Knežević udaljen iz sudnice

9:09 Visoki funkcioner DF-a je ponovo udaljen iz sudnice do kraja dokaznog postupka, zbog uvreda sudu i svjedoku Velimiroviću.

9:05 Knežević je rekao da ga je sud udaljio s 23 od ukupno 45 ročišta.

- Time ste pogazili moje pravo na pravično suđenje i uvrijedili moj ugled, zato što ste bili dužni da dostavite odgovor zbog čega svjedok saradnik Saša Sinđelić nije u zatvoru po potjernici hrvatskog Ministarstva pravde i zašto mu se dozvoljava da krstari po Crnoj Gori. Bili ste dužni da mu odredite pritvor po završetku suđenja – rekao je Knežević, optužujući Velimirovića da je „agent kosovske službe bezbjednosti“.

2802sudskovijece

Odbijen zahtjev za izuzeće sudija

9:04 Apelacioni sud odbio je kao neosnovan zahtjev Milana Kneževića za izuzeće predsjednika Višeg suda Borisa Savića, te sutkinja Mugoše, Dragice Vuković i Vesne Pean.

9:02 Sutkinja Mugoša je konstatovala prisustvo tužilaštva, odbrane i optuženih.

Na ročištu 23. februara, na pitanja optuženih lidera Demokratskog fronta (DF) Andrije Mandića i Milana Kneževića, trebalo je da odgovara svjedok Mirko Velimirović Paja.

Sutkinja Suzana Mugoša je, međutim, zbog nepoštovanja suda ponovo udaljila Mandića iz sudnice, dok je Knežević zatražio odbacivanje optužnice, što je sudsko vijeće odbilo, da bi funkcioner DF-a potom je zatražio i izuzeće svih sudija.

Nakon toga je pretres prekinut, a odluku o eventualnom izuzeću donijeće predsjednik Apelacionog suda.

Portal Analitika