Region

Zaev otkrio: Četiri prijedloga za novo ime Makedonije

Makedonija je iznijela četiri prijedloga za rješenje spora sa Grčkom oko imena, izjavio je makedonski premijer Zoran Zaev.
Zaev otkrio: Četiri prijedloga za novo ime Makedonije
Portal AnalitikaIzvor

"Predlozi su Republika Sjeverna Makedonija, Republika Gornja Makedonija, Republika Vardarska Makedonija i Republika Makedonija (Skoplje)", rekao je Zaev za Rojters nakon Samita o Zapadnom Balkanu u Londonu.

On je potvrdno odgovorio na pitanje da li bi Grčka bila zadovoljna sa jednom od ovih opcija. 

"Oni imaju neke opcije koje preferiraju i neke koje ne preferiraju toliko (u pogledu imena)", rekao je Zaev. 

Prema njegovim riječima, ostaje pitanje da li postoji "realna potreba" da se promijeni makedonski ustav, što je Grčka zatražila prethodnih mjeseci. 

Dan ranije je grčki dnevnik "Katimerini" pod naslovom "Predlog sporazuma u sedam tačaka" objavio članak o tome kakvo rješenje Grčka predlaže za rješenje spora s Makedonijom. 

Tekst o sporu oko naziva Makedonije ilustrovan je fotografijom makedonskih radnika koji gazeći obaraju tablu s natpisom "Auto-put Aleksandar Makedonski". 

Premijer Grčke Alekis Cipras je proteklih dana razmotrio predlog sporazuma o rješavanju spora s Makedonijom koji sadrži "sveobuhvatne odgovore na sva specifična pitanja odnosa dvije zemlje", a za Makedoniju "put ka međunarodnim organizacijama", piše list, pozivajući se na obaviještene izvore. 

Portal Analitika