Politika

Junker: Evidentno je da je Crna Gora naprednija od ostalih

Mi u Evropi dijelimo istu teritoriju, istu istoriju. Radi se o tome da kako u prošlosti tako i danas pomirimo istoriju i geografiju u Evropi i naša nam sadašnst svakog dana sve više na to upućuje. EU je najveći komercijalni partner Zapadnog Balkana a komercijalne razmjene su došle do 43 milijarde eura. Na putu ka učlanjenju, evidentno je da je Crna Gora naprednija od ostalih i mogla bi se pridružiti brže od ostalih - poručio je danas predsjednik Evropske komisije (EK) Žan-Klod Junker u crnogorskom parlamentu.
Junker: Evidentno je da je Crna Gora naprednija od ostalih
Luka Đurić
Luka ĐurićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Evropske komisije (EK) Žan-Klod Junker je obraćajući se poslanicima i crnogorskoj javnosti kazao da je žali što jedan dio parlamenta nije prisutan, te da je zastupnik punog parlamenta.

''Parlament je hram demokratije. To je mjesto gdje se dolazi na debatovanje da druge ubijedimo na ispravnost svojih argumenata. Ja mogu da žalim na odsustvo jednog dijela parlamenta. Nikada nisam bio pristalica praznih stolica već žestoko branim prisustvo i aktivno učešće u parlamentu. Interni politički dijalog je potrebniji sada neko ikada kada je vaša zemlja napredovala ka članstvu u Evropsku uniju zato je važno da uložite napore da obnovite dijalog među vama. Nije trenutak da izgubite elan koji ste pokazali u proteklim decenijama. Došao je trenutak da se okupe političke snage, da se čitav narod okupi oko vaše ambicije da postanete članica EU. Kada je komisija kojom precjedavam u martu prethodne godine predstavila svoju bijelu knjigu o budućnosti Evrope ja sam odlučio da ne prezentiram definitivne stavove komisije već da negdje stavim na razmišljanje svim Evropljanima više mogućih puteva. Evropa nije samo veliko tržište nego zajednica koja se zasniva na mnogo različitih vrijednosti. Tržište je dobro za ekonomiju ali je bitan i stav koji će ujediniti mnoge nacije. Budućnost je na vama vi treba da je izgradite'', kazao je Junker.

Junker je dodao da je Crna Gogra je mala, prelijepa zemlja, ali zemlja koja treba da bude ponosna na to što je postigla.

''Kada sam stupio na svoju funkciju u novembru 2014. godine izjavio sam da će budućnost Evrope biti takva da do kraja mandata ove komisije neće biti proširenja. Onda sam dobio puno pisama da je to izazvalo neku vrstu frustracije, da sam ja izazvao neki negativan stav generalno prema Zapadnom Balkanu uključujući i Crnu Goru. U narednih godina mogu da kažem da će EU imati više od 27 članova i kandidati će imati puni prioritet u onoj mjeri u kojoj bude dat prioritet poštovanju pravde, pravne države i fondamentalnih prava. Mi smo duboko ubijeđeni da je to tako, a smatramo da je mjesto zemljama Zapadnog Balkana, a na prvom mjestu Crne Gore u središtu EU, da bude u EU. Mi ćemo podržati reforme koje vaša zemlja vodi u oblastima pojačane saradnje našeg zajedničkog interesa i prije svega interesa Crne Gore. Poznato vam je da postoji 6 ključnih inicijativa koje smo razvili za Zapadni Balkan. Neću sada detaljno o njima, ali te fleksibilne inicijacitive na pravi način reflektuju našu snagu za pristup zemalja Zapadnog Balkana. Mi u Evropi dijelimo istu teritoriju, istu istoriju. Radi se o tome da kako u prošlosti tako i danas pomirimo istoriju i geografiju u Evropi i naša nam sadašnst svakog dana sve više na to upućuje. EU je najveći komercijalni partner Zapadnog Balkana a komercijalne razmjene su došle do 43 milijarde eura. Na putu ka učlanjenju, evidentno je da je Crna Gora naprednija od ostalih i mogla bi se pridružiti brže od ostalih'', istakao je Junker.

Junker je dodao da se puno govorilo o određenom datumu o 2025. godini, a bitno je da se taj datum detramatizuje.

''Veoma je važno da se taj datum detramatizuje. To je perspektiva, jedna vrsta horizonta i indikativnog datuma. Kada članica bude spremna ona će se i priključiti. Nisam došao da dajem prazna obećanja niti da držim lekcije iako EU jako voli da drži lekcije cijeloj planeti, ja nisam od tih i ne mogu da vam dam precizan datum učlanjenja Crne Gore jer ja ne znam koji je to datum, niko ne zna, to zavisi prije svega od vas. Strategija o kojoj govorimo daje novi impuls reformama koje ćemo zajedno preuzeti ali konačan rezultat zavisi od vas od vaših napora i od posla koji ćete time obaviti. Ja gledam, slušam i vidim, a ono što vidim u ovoj zemlji me impresionira i učvršćuje moje uvjerenje da postoji odlučnost ove zemlje koja je obrnuto proporcionalna veličini države. Imate prednost u rukama da iskoristite vaše stanovništvo i vašu mladost i da dokažete i definitivno još jednom potvrdite vašu raznolikost i lingvističku i religioznu što je u jednu ruku i pečat EU. Za manje od 12 godina uspjeli ste da pređete nevjerovatan put. Godine 2006. ovaj parlament je proglasio nezavisnot, a danas je članica Ujedinjenih nacija, međunarodnog monetarnog fonda a od prošle godine i NATO-a. Turizam je u punom razvoju i pokazujete dinamiku koja je dostojna divljenja.'', naveo je Junker.

Junker je na kraju kazao da ne treba trpiti istoriju već da je treba kreirati i da i on dijeli ta ista uvjerenja. On je istakao da je mjesto Crne Gore u Evropskoj uniji i da je siguran da će Crna Gora uspjeti da ostvari ovaj cilj i da će u najkraćem roku postati nova članica.

''Mi gradimo zajedno Evropu, ne gradimo Evropu protiv nekog drugog, niti protiv SAD-a, niti protiv Rusije već gradimo za nas same, zato treba pokušati da se složimo sa onima koji su na neposrednoj periferiji Evrope, da se složimo po pitanju naših vrijednosti, načela i principa. Rezultati Crne Gore su impresivni i ubijeđen sam da će CG nastaviti na tom putu ka Evropskoj uniji. Kada dođe trenutak za donošenje odluke siguran sam da će Crna Gora biti među prvim zemljama Zapadnog Balkana koja će se pridružiti EU. Vi imate iza sebe jedan put koji podstiče na divljenje i treba da nastavite tim putem'', zaključio je Junker.

 </p>

Portal Analitika