Politika

Datum članstva u EU zavisi od napora Crne Gore

Predsjednik Evropske komisije (EK) Žan-Klod Junker, kazao je danas da datum članstva Crne Gore u EU zavisi isključivo od naših napora u ispunjavanju zadatih kriterijuma.
Datum članstva u EU zavisi od napora Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Junker je saopštio da naša država, zahvaljujući reformama koje sprovodi, napreduje na putu ka EU bolje od ostalih zemalja Zapadnog Balkana.

“Crna Gora je ostvarila puno napretka, ali može da se učini još puno stvari”, istakao je on na konferenciji za medije u Vili Gorica.

Junker smatra da je članstvo u EU prirodno mjesto svih zemalja Zapadnog Balkana, ali će to, prema njegovim riječima, zavisiti od svih kandidata pojedinačno.

“Svi teritorijalni sporovi moraju da budu riješeni. Crna Gora je i u tom smislu primjer za ostale zemlje Balkana”, podvukao je on.

Predsjednik EK je rekao i da ostavka ministra evropskih poslova Aleksandra Andrije Pejovića neće imati nikakav uticaj na evropski put Crne Gore.

Junker se, podsjetimo, nalazi u jednodnevnoj posjeti Crnoj Gori, u okviru balkanske turneje na kojoj predstavlja Strategiju EU za Zapadni Balkan.

Premijer Duško Marković zahvalio se Junkeru na podršci, rekavši da će Crna Gora u prvoj polovini ove godine otvoriti dva poglavlja, a da će fokus i dalje biti na ključnim poglavljima – 23 i 24.

2702markovicjunker1

“Vrata EU su otvorena, i to je podrška koja je jasna. Dobro je da se govori o okvirnom roku za članstvo, za koji smatramo da je realan. Prioriteti kojima će Vlada biti posvećena u potpunosti su evropska agenda i stabilizacija i rast ekonomije. Usvojili smo Program pristupanja EU 2018 – 2020, kao i dinamički plan rada na privremenim i završnim mjerilima pregovaračkih poglavlja. Vlada će imati posebne tematske sjednice posvećene pitanjima i realizaciji obaveze iz ovih dokumenata”, rekao je Marković.

Crnogorski premijer je rekao da Crna Gora biti posvećena vrijednostima i ciljevima EU.

“Oko toga nema dvoumljenja. Kao što nema dvoumljenja da je čitavom regionu evropska budućnost jedina, i bez alternative. I kao što to radimo za sebe, tako ćemo se zalagati i za susjede”, poručio je Marković.

Foto: Vlada Crne Gore

Portal Analitika