Politika

Ako neko sada preda kandidaturu, DIK ne bi mogao da odluči o njoj

Ukoliko bi neko od predsjedničkih kandidata sjutra predao kandidaturu Državnoj izbornoj komisiji, ona ne bi bila u stanju da se izjasni o njoj u zakonskom roku – rekao je za Pobjedu Dragan Koprivica, izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju. Sekretar DIK Velizar Čađenović kaže za naš list da je „ovakvo ponašanje u Komisiji ispod nivoa“, te da bi, u slučaju predaje kandidature, „većina iz vlasti morala da reaguje“.
Ako neko sada preda kandidaturu, DIK ne bi mogao da odluči o njoj
PobjedaIzvor

Državna izborna komisija prekinula je, zbog bolesti predsjednika, sjednicu koja je počela 13. februara, u momentu kada je trebalo da odluči o prigovorima DPS-a vezanim za izbore u Beranama.

Do sada nije predloženo ko će zamijeniti predsjednika i nastaviti predsjedavanje sjednicom, pa je rad ovog tijela blokiran gotovo dvije sedmice.

Potencijalni kandidati za predsjednika Crne Gore moraju da prikupe najmanje 7.932 potpisa podrške, a rok za predaju kandidature je 26. mart.

Prema Zakonu o izboru predsjednika, kandidaturu može predložiti politička stranka ili grupa građana, na osnovu potpisa najmanje 1,5 odsto ukupno upisanih birača, koji se računaju prema podacima sa izbora koji su prethodili odluci o raspisivanju izbora. Državna izborna komisija obavezna je da odluči o kandidaturi u roku od 48 sati od njene predaje.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika