Tenis

Dejvis Kup ide u istoriju

Jedino ekipno takmičenje u tenisu, Dejvis kup, poslije 118 godina odlazi u istoriju, a zamijeniće ga Svjetski kup na kome će se za titulu ekipnog prvaka svijeta boriti 18 najboljih nacionalnih selekcija.
Dejvis Kup ide u istoriju
Sportski portaliIzvor

To je saopštila danas Međunarodna teniska federacija (ITF). Tu odluku danas je usvojio Bord direktora ITF, koji je načelno prihvatio potpisivanje ugovora sa kompanijom Kosmos, čiji je vlasnik bivši fudbaler Barselone, Đerar Pike, i japanskom firmom Rakuten, koja je generalni sponzora slavnog katalonskog kluba.

Ukoliko odluka Borda direktora bude prihvaćena na Generalnoj skupštini ITF, koja će biti održana u avgustu na Floridi, sa Kosomosom i Rakutenom bi bio potpisan ugovor na 25 godina, a te dvije kompanije su se obavezale da u novo takmičenje ulože tri milijarde dolara.

Svjetski kup bi počeo već od naredne sezone, a prema prijedlogu Kosmosa održavao bi se na kraju sezone u nekom od najvećih svjetskih gradova i trajalo bi osam dana.

Direktno pravo učešća imalo bi 16 selekcija iz Svjetske grupe Dejvis kupa, a preostale dvije bi bile naknadno određene.

Timovi bi bili podijeljeni u više grupa, još nije određeno koliko, a mečevi bi se igrali na dvije pobjede – dva singla i jedan dubl. Važna novina je i da više se ne bi igralo na tri, već na dva dobijena seta.

Nakon grupne faze takmičenja osam ekipa bi se plasiralo u četvrtinale, a potom bi se do kraja igralo po kup sistemu.

U istom terminu bi se održavale i kvalifikacije za narednu godinu, u kojima bi učestvovale reprezentacije iz nižih grupa sadašnjeg Dejvis kupa.

Ovo je sjajna ideja za naš sport. Riječ je o prestižnom turniru na kojem bi igrali najbolji svjetski igrači, a novac koji bi se uložio u to takmičenje značio bi veoma mnogo za razvoj tenisa u svim djelovima svijeta, rekao je predsjednik ITF Dejvid Hagarti.

Oduševljen sam što je ITF načelno prihvatila naš prijedlog i nadam se da ćemo ga realizovati, kazao je Pike.

Portal Analitika