Svijet

Ambasada Palestine: Odlučnost američke administracije da isprovocira sve Arape

Palestinski pregovarač, Dr Saeb Erekat  je reagovao na američku odluku da premjesti svoju ambasadu u Jerusalim. Njegovo reagovanje prenosimo integralno:
Ambasada Palestine: Odlučnost američke administracije da isprovocira sve Arape
Portal AnalitikaIzvor

"Američka odluka od ranije da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela, i sada, da premjesti svoju ambasadu na dan obilježavanja 70 godina Nakbe (katastrofa) - etničkog čišćenja najmanje 418 palestinskih naselja i nasilnog iseljavanja dvije trećine našeg naroda, pokazuje odlučnost američke administracije da krši međunarodni zakon, da uništi dvodržavno rješenje, i da isprovocira palestinski narod kao i sve Arape, muslimane i hrišćane širom svijeta.

Kao što smo ranije već govorili i kao što je sada već očigledno, odlukom da premjesti svoju ambasadu iako to predstavlja direktno kršenje Rezolucije 478 Savjeta bezbjednosti UN-a, predsjednik Tramp i njegov tim su diskvalifikovali SAD iz uloge pronalaženja rješenja između Izraelaca i Palestinaca; štaviše, svijet sada vidi da su oni dio problema.

Odluka SAD-a se vrlo jasno kosi sa međunarodnim zakonom i konsenzusom o pravnom statusu Jerusalima.

Istočni Jerusalim je glavni grad Države Palestine, i sastavni dio teritorije koja je pod okupacijom Izraela još od 1967. godine", zaključili su iz palestinske ambasade.

Portal Analitika