Abiznis

Za tri godine reformi 12 miliona eura

 Realizacija aktivnosti iz Akcionog plana reforme javne uprave za period 2018 - 2020. godina koštaće gotovo 12 miliona eura, saopštio je Pobjedi državni sekretar u Ministarstvu javne uprave (MJU) Goran Jovetić.
Za tri godine reformi 12 miliona eura
PobjedaIzvor

Fokus Ministarstva tokom ove godine biće na reorganizaciji državne uprave i primjeni novih zakonskih rješenja u oblastima unapređenja službeničkog sistema državnih službenika i namještenika, efikasnijeg ostvarivanja prava na slobodan pristup informacijama, elektronske uprave i lokalne samouprave.

CiLJEVI

U tom kontekstu naročito su značajne, kako je u razgovoru za Pobjedu rekao Jovetić, aktivnosti koje se odnose na monitoring primjene Zakona o upravnom postupku, mjerenje zadovoljsta građana pruženim uslugama, povećanje broja elektronskih usluga i uključivanje jedinica lokalnih samouprava na portal e-uprave, kao i primjena novih zakonskih rješenja u službeničkom sistemu.

- Implementacija ovog plana biće posebno usmjerena na realizaciju najzahtjevnijih aktivnosti koje se odnose na Plan optimizacije zaposlenih u javnom sektoru i izgradnju one stop government sistema, čime će se poboljšati operativnost cjelokupne javne uprave i povećati povjerenje građana u sistem – ističe Jovetić.

Kada je riječ o reorganizaciji državne uprave, Jovetić naglašava da će Ministarstvo pripremiti novi zakon o državnoj upravi koji će, kako se očekuje, Vlada utvrditi u drugom kvartalu ove godine.

Strategija javne uprave podijeljena je na sedam ciljeva koji se odnose na organizaciju i odgovornost u sistemu javne uprave, pružanje usluga, službenički sistem i upravljanje ljudskim resursima, razvoj i koordinaciju javnih politika, posebna pitanja sistema lokalne samouprave, strateško upravljanje procesom reforme javne uprave i finansijska održivost.

Jovetić objašnjava da su kroz Akcioni plan za predstojeći trogodišnji period detaljno razrađene aktivnosti koje će se sprovoditi u okviru svakog od tih sedam ciljeva.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Foto: radiobijelopolje.me

Portal Analitika