Kultura

Deset najboljih pjesama posvećenih novinarstvu

Čak i pored svih stihova osude i prezrenja, novinarstvo nije moglo da dobije ljepše i važnije komplimente od ovih pjesama u koje su muzičari, od Dilana i Lenona do Toma Jorka, pohranili tihu nadu u ovu profesiju.
Deset najboljih pjesama posvećenih novinarstvu
ObjektivIzvor

Muzičke zvijezde rijetko govore nešto dobro o novinarstvu ili su blagonaklonjene novinarima. Često su u pjesamama oštriji prema kritičarima od samih kritika, a prema paparacima poganiji i od najbezobzirnijih fotografija najvećih skandala. Međutim, između redova pjesama posvećenih novinarstvu često je skrivena iskrena vjera u to da stupci štampe treba da budu ogledalo istine, okidač savjesti, poziv na zbližavanje i kolektivno djelovanje.

Muzičari od Boba Dilana do Pola Verela, od Džona Lenona do Toma Jorka, vjerovali su bez izuzetka u moć riječi odštampane na novinskom papiru, podjednako kao i u stihove otpjevane na koncertnoj bini.

Čak i pored svih stihova osude i prezrenja - novinarstvo nije moglo da dobije ljepše i važnije komplimente od narednih deset pjesama u kojima je pohranjena tiha nada u ovu profesiju.

The Beatles

A Day in The Life

Posljednju pjesmu na kultnom albumu „Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band“ grupe The Beatles napisao je, skoro u cjelosti, Džon Lenon. „A Day in the Life“, jedna od najtužnijih i najkompleksnijih pjesama benda, inspirisana je viješću o smrti Tare Braun, nasljednice kompanije Ginis.

Nakon posvete preminuloj prijateljici, Lenon je u završnici pjesme iskoristio neobičan tekst iz Dejli Mejla, o 4.000 rupa na putu ka Blekburnu.

- Po jedna rupa na 26 stanovnika Blekburna - stajalo je u tekstu koji je nasmijao slavnog Bitlsa.

bitlsi

 

The Rolling Stones

Yesterday's Papers

Pjesma „Yesterday's Papers“ grupe The Rolling Stones je kratko podsjećanje da vijesti objavljene u dnevnoj štampi rijetko kada vrijede duže od pola dana. I krunski je dokaz svima onma koji su Džegera i Ričardsa godinama optuživali za mizoginiju. Kako i ne bi bila, kada je upravo ostavljena djevojka upoređena sa jučerašnjim, sada već starim novinama koje mogu da budu korisne samo – ako se zapale!

 

Bob Dylan

Ballad of a Thin Man

Bob Dilan u zenitu pjesničke inspiracije, sredinom šezdesetih, gađe u metu sa „Ballad of a Thin Man“, pjesmom o novinaru koji ne uspijeva da pronikne u suštinu, niti da utiče na ljude tokom velikih planetarnih potresa.

- Nešto se dešava ovdje, ali Vi sigurno ne znate što, gospodine Džons - poentira Dilan u refrenu, uz zajedljivu sliku o novinarskom notesu „sa mnogo adresa, bez imalo respekta“.

 

Radiohead

The Daily Mail

U slici egoističnih ludaka koji pod okriljem noći preuzimaju kontrolu nad sanatorijumom, Tomu Jorku se vrlo ciljano „potkrala“ opservacija o popularnom desničarskom tabloidu iz Londona.

- Gdje je istina i što joj je svrha? Dok visimo tuda, izgubljeni i nađeni, sa debelim šansama, a bez plana, bez ikakve brige za čovjeka - pita se Jork u pjesmi „The Daily Mail“.

Travis

Writing to Reach You

Pjesma o pisanju, koliko o književnosti, toliko i o novinarstvu - ali prije svega o komunikaciji. Fren Hili iz kultnog glazgovskog benda Travis nalik je Orfeju na beskrajno uzaludnom putu u pjesmi „Writing to Reach You“. On piše da bi nekog dotakao, iako možda nikada neće dočekati da to vidi. I priznaje da želi samo da vas nauči nešto o vama samima - iako to uopšte nijeste vi!

Stereophonics

Mr. Writer

Ikone velškog rokenrola nijesu štedjele muzičke kritičare u pjesmi „Mr. Writer“. Njihove tekstove opisuju kao pijana buncanja o bivšim ljubavima!

- Okačiš imena na zid, pa ih sve strijeljaš. Zar si toliko usamljen? Ni ne znaš me, ali bi me kamenom gađao – pjeva Keli Džons, frontmen grupe Stereophonics.

Izgleda da su mu baš teško pale loše ocjene albuma!

Joe Jackson

Sunday Papers

Za muzičke sladokusce na Zapadu, „Sunday Papers“ Džoa Džeksona je vjerovatno prva pjesma o novinarstvu koja bilo kome padne na pamet. U sjetnom portretu ostarale majke, „osuđene“ na zidove svog doma, uz novine koje predstavljaju jedini svakodnevni prozor u svijet.

- Nemam ništa protiv novinara. Oni to ne bi štampali da nije istina, zar ne? - pita se tragična heroina velikog Džeksonovog hita iz 1979. godine.

jekson

Public Enemy

A Letter to the New York Post

Bend Public Enemy je krajem osamdesetih smatran najbitnijom rep ekipom na sceni. Iza ovog stava stajala je ozbiljna, konzervativna muzička kritika, sve do 1991. kada su članovi benda razapeti na stub srama zbog lažne optužbe novinara Njujork Posta - za antisemitizam.

- Najgore parče papira, najstariji dnevni tisak s*anja u Americi... Osnovao ih Aleksandar Hamilton 1801, 190 godina štampanja smrdljivih vijesti - rimovali su Čak D i Flejvor Flav.

Izvinjenje od Njujork Posta stiglo je vrlo brzo.

The Jam

News of the World

Pol Veler je prilično suptilan, pa je krajem sedamdesetih u velikom hitu „News of the World“ grupe The Jam zamolio fanove da ne shvataju vijesti doslovno, već da „čitaju između redova“. Naslov je ime bivšeg vikend izdanja tabloida San, a pjesma je upamćena po Velerovoj solaži i kao jedina numera koju je otpjevao basista Brus Fokston.

jam

 

Okkervil River

The President's Dead

Teksaška ikona indi roka, grupa Okkveril River, nije posvetila pjesmu ubijenom predsjedniku Džonu F. Kenediju. „The President's Dead“ govori o tome kako tri riječi jednog novinskog naslova ili vijest koja prekida radijski program, mogu da promijene nečiji život - jer ništa ne pomjeri individualca iz sigurnosti dnevne sobe kao dobro servirana kolektivna tragedija.

S. STAMENIĆ

FOTO: genius.com / getwallpapers.com / 24.big.or.jp / / 45cat.com / youtube.com

Portal Analitika