Društvo

Urušavanje puta kod Mojdeža

Sve poslove na sanaciji puta Sušćepan – Ratiševina obavili smo prema projektu i u skladu sa propisima u građevinarstvu, što je potvrdio i nadzorni organ – kazao je vlasnik firme „Krušo niskogradnja“ Slobodan Radović. Dionica tog puta od srijede je u potpunosti zatvorena za saobraćaj zbog urušavanja.
Urušavanje puta kod Mojdeža
PobjedaIzvor

 - Nije se dogodila pukotina na cijeloj dionici već na jednom mjestu, u dužini oko 15 metara. Kompanija je uradila kvalitetno i profesionalno sve poslove i prema projektu. Potpisan je svaki list građevinske knjige, i nadzor je stavio potpis i po okončanju radova. Prilikom projektovanja nijesu urađeni geološko-istražni radovi, a to nije obaveza izvođača radova – kazao je Radović.

KOMISIJA Radovi na sanaciji puta Sušćepan – Ratiševina – Mojdež, završeni su prošlog ljeta. Posao vrijedan oko 550.000 eura povjeren je firmi „Krušo“. U decembru su se pojavile prve pukotine na toj dionici, a u međuvremenu se proširile jer je put počeo da tone. Ugovorom koji su sklopili opština i izvođač radova određen je garantni rok u trajanju od dvije godine. Opština je formirala komisiju radi utvrđivanja odgovornosti. Radović je uvjeren da kompanija „Krušo“ nema nikakve odgovornosti. - Ukoliko bi se dogodilo da u bilo kom dijelu izvođenja radova firma ,,Krušo“ ima učešća u krivici, a siguran sam da je nema, mi smo spremni da saniramo štetu – kazao je Radović.

OJAČANJA Po mišljenju inženjera Borisa Božovića iz firme ,,Boka tim“, koja je bila zadužena za nadzor, uzrok propadanja puta je voda koja je prodrla u trup. – U martu kada smo radili potporni zid nije bilo kiša niti bilo kakvih naznaka da ima podzemnih voda. Da je bilo kakvih naznaka, do jula bismo reagovali i u trupu puta radili ojačanje – kazao je Božović. On smatra da je projekat adaptacije dobro urađen, kaže da su radili ojačanja na lokacijama za koje su znali da postoji klizište. To je, kako je rekao, područje sa dosta voda, te je urađeno 11 propusta za vodu. - Treba sačekati stručno mišljenje, nalaz Instituta za građevinarstvo, kako bi se tačno utvrdio uzrok pokretanja tla – kazao je Božović.

Portal Analitika