Društvo

Koprivica: Odlučna akcija države ili mrak devedesetih

CDT poziva nadležne institucije da sprovedu brzu akciju rasvjetljavanja napada na Ambasadu SAD u Podgorici, ali i da se fokusiraju na prevenciju radikalizacije koja vodi nasilnom ekstremizmu. 
Koprivica: Odlučna akcija države ili mrak devedesetih
Portal AnalitikaIzvor

Kako je ocijenio direktor CDT-a Dragan Koprivica, značajan broj aktera u Crnoj Gori u posljednje tri godine ignoriše vidljivu radikalizaciju društva i aktivno joj se ne suprotstavlja.

-Napad na Ambasadu SAD je ozbiljno upozorenje da u Crnoj Gori postoje radikalni ekstremisti i da se protiv te pojave cjelokupno društvo mora boriti. Radikalizam i radikalne ideologije ne pripadaju jednoj vjeri, naciji ili političkom uvjerenju, pa jednaka pažnja mora biti posvećena svima. Smatramo da je neophodna promjena pristupa svih društvenih aktera po ovom pitanju, ali i  koordinisana akcija institucija koje su zadužene za sprovođenje politika u ovoj oblasti.   Neophodno je da se inicira stvaranje jedinstvenog 'fronta' države, medija, NVO, akademske zajednice i građana koji bi kroz pokretanje nacionalne platforme za borbu protiv nasilnog ekstremizma dali svoj doprinos protiv ove pojave- ističe Koprivica u izjavi dostavljenoj Portalu Analitika.   

CDT je ranije upozoravao da Crna Gora nije uspjela da Strategiju suzbijanja nasilnog ekstremizma pretoči u praksu, naročito na polju prevencije.

-Da institucije moraju da povećaju svoj angažman u prevenciji radikalizacije sugerisano je i u nedavno objavljenoj Strategiji EU za Zapadni Balkan. Ukoliko država Crna Gora ne preduzme odlučnu akciju, postoji ozbiljna opasnost da radikalne ideologije ugroze građansko društvo i sekularnu državu, a društvo vrate u mrak devedesetih- naglasio je Koprivica.

 

Portal Analitika