Kultura

Oskari 2018: Prognoza u 10 kategorija

S jedne strane je „Three Billboards“ – priča o jakoj, ali ranjenoj ženi koja uzima pravdu u ruke nakon što joj je ćerka silovana do smrti. S druge je veličanstvena bajka „The Shape of Water“ nominovana u 13 kategorija. Ko će otići kući sa zlatom? 
Oskari 2018: Prognoza u 10 kategorija
Marija Ivanović
Marija IvanovićAutor
Objektiv/PobjedaIzvor

Pred nama je vrlo čudna oskarovska noć. Uoči 4. marta i jubilarne, 90. ceremonije uručenja Oskara u Dolbi teatru lista kandidata za priznanje Američke akademije izgleda vrlo jednostavno, a opet je veoma komplikovana. U većini kategorija izdvojilo se po jedno ime koje izgleda superiorno i potpuno nezaobilazno, ali ipak ima potencijalnog spojlera za petama. Ruku na srce, lista nominovanih imena je toliko dobra ove godine, da su male šanse da se filmofili širom planete previše iznerviraju zbog konačnog rezultata. U Dolbi teatru presuđivaće nijanse. 

Veća je šansa da se gledaoci isičijaju zbog samoljubive parade mesa i kiča, koja će biti jača nego ikada zbog velikog jubileja, ali i nove demonstracije pokreta #MeToo, čiji akteri – često prilično licemjerno - mjesecima farbaju sve najvažnije filmske događaje. 

Oskarovski filmovi često ostanu u sjenci trendova koji svake godine okupiraju Dolbi teatar. Ili ih baš ti „trendi momenti“ izguraju u prvi plan. Ni ova godina neće biti mnogo drugačija. Pogledajmo što nas čeka u deset od 24 kategorije u okviru kojih će 3. marta biti dodijeljeni Oskari.

02-frensis-mekdormand

Originalni tekstovi

Godina 2017. ostaće upamćena po rekordnom broju fantastičnih originalnih scenarija. Na listu kandidata Američke akademije dospjeli su „Three Billboards Outisde Ebbing, Missouri“, „Lady Bird“, „Get Out“, „The Big Sick“ i „The Shape of Water“ – a ne zna se koji je bolji od koga. 

No, Oskar je samo jedan, a najviše ga zaslužuje Martin Mekdona, scenarista i režiser filma „Three Billboards“. Glumačka ekipa progutala je gledaoce, ali ipak je najveća zvijezda vrsni scenario u kom se humor i horor skladno dopunjavaju na velikom platnu.

Mekdonine planove mogu da poremete visoko ocijenjeni socijalni horor „Get Out“ ili slatka priča o odrastanju „Lady Bird“. Velike su šanse da oba filma ostanu bez priznanja u drugim, važnijim kategorijama, pa da ih članovi Akademije „utješe“ priznanjem za scenario.

03-the-shape-of-water

Zasluženi heroj
Kategorija adaptiranog je nešto slabija od originalnog scenarija. Bitku za zlato predvodi „Call Me by Your Name“. U igri su i „Molly's Game“, „Logan“, „The Disaster Artist“ i „Mudbound“. 

Najbolji od kandidata je scenario Skota Neustadtera i Majkla H. Vebera za film „Logan“, najbolju priču koja je do sada stigla iz X-Men univerzuma. No, slabe su šanse da jedan pripadnik „neozbiljnog“ (!) superherojskog žanra odnese statuetu. 

Dominaciju Džejmsa Ajvorija, scenariste sjajne romantične drame „Call Me by Your Name“, možda može da ugrozi nagrađivani Aron Sorkin sa scenarijom filma „Molly's Game“.

04-oldman-protiv-luisa

Radost licemjera
Pomalo je neshvatljiva pompa koja se podigla oko uloge Viljema Dafoa u filmu „The Florida Project“ režisera Šona Bejkera. Da, Dafo jeste ubjedljiv, ali Oskara je mnogo više zaslužio prethodnim rolama.

Bilo bi lijepo da nagradu pokupi Sem Rokvel za upečatljivu ulogu u Mekdoninom filmu „Three Billboards“. Njegov kolega iz ovog ostvarenja, Vudi Harelson, takođe zaslužuje duboki naklon, ali ne može da se nada „zlatnom ćelavku“. Rokvel je ipak odglumio „oskarovskijeg“ lika - negativca koji se pretvara u heroja i spasava dan.
Isto važi i za Ričarda Dženkinsa („The Shape of Water“) i Kristofera Plamera („All the Money in the World“). I najgora stvar koja bi mogla da se dogodi u ovoj kategoriji jeste da Plamer dobije nagradu. 

Koliko god je bio dobar u ostvarenju Ridlija Skota, nagrađivanje Plamera značilo bi samo jedno – novi šamar Kevinu Spejsiju. Plamer je dosnimio Spejsijeve scene nakon što ga je Skot sramno isjekao iz filma zbog optužbi za seksualno uznemiravanje. Ne smije da pobijedi makar zbog toga što bi to značilo još jedan holivudski trijumf licemjerstva.

05-del-toro-vs-nolan

Nemoguća misija

Ima li tog majčinog sina koji može objektivno da izabere najboljeg glavnog glumca? Možda je lako eliminisati Danijela Kaluju („Get Out“), Timotija Šalamea („Call Me by Your Name“) i Denzela Vašingtona („Roman J. Israel, Esq.“), ali što ćemo sa Gerijem Oldmanom i Danijelom Dej-Luisom? Hoće li godinama nepravedno potcijenjeni Oldman stići do zlata ili će se Akademija oprostiti od Danijela uručujući mu četvrtog Oskara za oproštajnu rolu u fantastičnom filmu „Phantom Thread“ Pola T. Andersona?

Reći ko je bolji – Oldman kao Vinston Čerčil u drami „Darkest Hour“ ili Dej-Luis u vrsnom Andersonovom eseju o igrama moći – to vam je, dragi sinefili, definicija nemoguće filmske misije. Oldmanu bi nagrada mnogo više značila i sve miriše na to da će je odnijeti, ali... To je Danijel je*eni Dej-Luis. Ko god od njih dvojice dobio priznanje, neka mu je srećno. Obojica su ga zaslužila.

06-viljem-dafo

Ženska trka

Kategorija najbolje sporedne glumice je prilično dosadna. I 'tice na grani vide da ostale kandidatkinje nemaju šanse pored Alison Džejni u roli monstruozne majke Tonje Harding u biografskom filmu „I, Tonya“. Meri Džej Blajdž („Mudbound“), Lesli Menvil („Phantom Thread“), Lori Metkalf („Lady Bird“) i Oktavija Spenser („The Shape of Water“) - više sreće drugom prilikom. No, ako Akademija baš kiksa, možda i vidimo Metkalf nepravedno okićenu zlatom.

Stvari su mnogo zakuvanije u kategoriji najbolje glavne glumice, ako izuzmemo Meril Strip („The Post“) koju je Akademija kandidovala po staroj dobroj navici. Margo Robi („I, Tonya“) moraće da se zadovolji prvom nominacijom, zbog koje sada djeluje mnogo ozbiljnije. Serše Ronan („Lady Bird“) upašće u igru samo u slučaju da članovi Akademije podlegnu priči da ovaj visoko ocijenjeni film Grete Gervig mora da odnese kući makar nešto, ako ne žele da se rodi novi pokret #OscarsSoManly.

Kada uklonimo ostale iz jednačine, ova kategorija svodi se na izbor između Frensis Mekdormand i Sali Hokins. Koga izabrati – ženu koja nam je pregazila srca i vratila ih na mjesta u filmu „Three Billboards“ ili ljubav Čovjeka-ribe koja nas je dotakla bez ijedne riječi u Del Torovom „The Shape of Water“? Još jedan skoro nemoguć izbor, kao u kategoriji najboljeg glavnog glumca. Ipak, navijamo svim srcem za Mekdormand. Hokins nas je raznježila, ali Frensis je učinila i to i mnogo više u ulozi Mildred. 

07-sem-rokvel

Velika frka

E, u kategoriji najboljeg režisera počinje frka. Najviše šansi, po broju hvalospjeva kritičara i osvajanja drugih „indikatorski-oskarovskih“ priznanja, favorit je bez sumnje Giljermo del Toro. Džordan Pil („Get Out“), Greta Gervig („Lady Bird“) i Pol T. Anderson („Phatom Thread“) nemaju mnogo čemu da se nadaju. No, hoće li režiseru magičnog „The Shape of the Water“ pomrsiti konce Kristofer Nolan za režiju vrsnog ratnog epa „Dunkirk“? 

Frka je dovedena do usijanja u najvažnijoj kategoriji – za najbolji film. Prvom eliminacijom, kada uklonimo „Darkest Hour“, „Phantom Thread“, „Call Me by Your Name“ i „The Post“, ostaje pet naslova. 

Tokom druge eliminacije može se ukloniti i „Get Out“. Akademija rijetko nominuje i gotovo nikad ne nagrađuje horore. Teško je očekivati da će film Džordana Pila promijeniti stvari, iako je riječ o vrsnom socijalnom komentaru o problemu rasizma u modernoj Americi.

Odmah poslije njega slijedi „Lady Bird“. Režiserski debi Grete Gervig obilježio je 2017, ali djeluje previše lagano - nema tipični, teškasti „oskarovski buzz“. Možda se desi neko čudo da dobije nagradu, ako članovi Akademije požele malo aplaudiranja zbog nagrađivanja ženskog filma u godini kada je podignut glas protiv muškocentrične industrije.
Nolanov film može da se progura u top tri kandidata i konačno zacementira njegov status tvorca „umjetničkih blokbastera“. No, glavna trka vodiće se ponovo, kao prošle godine, između bajke i surove realnosti.

08-loveless

Izvjestan trijumf

Sa jedne strane imamo „Three Billboards“ – priču o čudovišno jakoj, ali ranjenoj ženi koja uzima pravdu u svoje ruke nakon što joj je ćerka silovana do smrti. Mekdonin film je toliko upečatljiv, da je već pustio korijen u stvarnost – nakon pucnjave u školi na Floridi, grupa aktivista prozvala je senatora Marka Rubija i zahtijevala oštriju kontrolu oružja podražavajući poruku iz ovog filma. No, simptomatičan je izostanak Mekdoninog imena sa spiska nominovanih režisera. Znači li to da „Three Billboards“ ipak nema šansu da dobije Oskara?

Naravno da ne. Akademija je tokom devet decenija vrlo rijetko uručivala Oskara za najbolji film i režiju istom ostvarenju. Budući da je Del Toro najopasniji kandidat za najboljeg režisera, velike su šanse da njegov „The Shape of Water“ ne odnese glavno zlato. Naspram Mekdonine čudovišne žene stala je veličanstvena bajka o čudovištu, ali vidjeli smo kako je 2017. u Dolbi teatru prošao bajkoliki „La La Land“ i kako generalno prolaze naslovi sa čak 13 nominacija za Oskara.

Zbog toga je pobjeda filma „Three Billboards“ gotovo izvjesna. I vrijeme je da neko ostvarenje koenovskog vajba konačno dobije Oskara. To se nije dogodilo od „No Country for Old Men“ 2008. godine. 

Jedno je sigurno – filmofili širom svijeta spavaće mirnim snom, bez obzira na to koji od ovih kosmički suprotnih filmova osvojio Oskara. I jedan i drugi su toliko dobri, da ste morali da poželite da imate vremeplov kada ste ih pogledali. Čisto da s vremena na vrijeme ponovo skoknete u prošlost, momenat kada ste ih upalili i gledate ih iznova i iznova - prvi put.

Marija IVANOVIĆ

09-coco

Piksar će nokautirati Van Goga
Neka podignu ruke svi koji su izdimili zbog predlaganja filma „The Boss Baby“ u kategoriji najbolje dugometražne animacije. Opa. Ruke lete ka nebu kao na rokenrol koncertu, zar ne? No, makar smo sigurni da ova beživotna animacija neće završiti na tronu.
U igri za najupečatljiviji animirani film su i „Ferdinand“, „Coco“, „The Breadwinner“ i „Loving Vincent“. Prvi film, animirana priča o biku koji je volio cvijeće, nekako i može da prođe kao kandidat, ali ne i oskarovski pobjednik. „The Breadwinner“ još nije stigao do našeg tržišta, ali sudeći po prethodnim filmovima fenomenalnog studija Gkids („The Secret of Kells“, „Song of the Sea“) osnovano vjerujemo da će i ovo ostvarenje ući u kanon najboljih svjetskih animacija. Međutim, teško može da ulovi i zlato Akademije, s obzirom na to da već nekoliko godina ignoriše kreacije Gkidsa.
Ako koga ne kuliraju američki akademici, to je definitivno studio Piksar koji će ove godine vjerovatno osvojiti devetog Oskara za „Coco“. Ipak, iako je riječ o sjajnom filmu, ovo preslatko meksičko čudovištance ne zaslužuje ovogodišnje zlato. 
Pobjednik treba da bude „Loving Vincent“, melanholični omaž Vinsentu Van Gogu. Ovo nije samo istorijski važno djelo (prvi film u istoriji koji je u potpunosti sačinjen od ulja na platnu), već i predivno režirana animacija u kojoj je ubjedljivo prikazana tragična sudbina velikog slikara. Nažalost, „Loving Vincent“ nema šanse da dobije nagradu. Nokautiraće ga „Coco“.

Ne kladite se na Zvjaginceva
Lista nominovanih filmova van engleskog govornog područja najbolje pokazuje koliko je besmisleno svođenje ove kategorije na samo pet imena. Kada je objavljen konačan spisak, mnogi su podigli obrve zbog izbacivanja sjajnih ostvarenja „Foxtrot“ (Izrael) i „In the Fade“ (Njemačka). 
Na koncu, za zlato se bore „Loveless“ (Rusija), „A Fantastic Woman“ (Čile), „On Body and Soul“ (Mađarska), „The Square“ (Švedska) i „The Insult“ (Liban). Zasluženi favorit većine filmofila je ruski kandidat, ali morate da razmislite dvaput prije nego što se opkladite na ostvarenje Andreja Zvjaginceva.
Malo je ko očekivao da će na listi nominovanih završiti „The Insult“, prvi film iz Libana ikada predložen za Oskara. Međutim, aktuelna izbjeglička tema i odlične kritike obezbijedili su filmu Zijada Doueirija mjesto među kandidatima. 
Ova drama za sada izgleda kao jedini naslov koji može oteti zlato koje je zaslužio Zvjagincev, ali samo pod uslovom da je marketinški tim iz Libana uspio da ga progura i obezbijedi da ga pogleda što više članova Akademije. Ekipa iza fenomenalne drame „Loveless“ sigurno jeste. 
Ostali filmovi su ili previše čudnjikavi („A Fantastic Woman“) za ukus Američke akademije, vremenom su prestali da mame početno oduševljenje (precijenjeni kanski pobjednik „The Square) ili nemaju dovoljno jaku mašineriju da se proguraju do dovoljnog broja glasača („On Body and Soul).

BOKS:
N: PROGNOZA U 10 KATEGORIJA

FILM
Treba da pobijedi: Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
Pobijediće: Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
Potencijalni spojler: The Shape of Water, Dunkirk

REŽISER
Treba da pobijedi: Giljermo del Toro
Pobijediće: Giljermo del Toro
Potencijalni spojler: Kristofer Nolan

GLAVNI GLUMAC
Treba da pobijedi: ???
Pobijediće: Geri Oldman
Potencijalni spojler: Danijel-Dej Luis

GLAVNA GLUMICA
Treba da pobijedi: Frensis Mekdormand ili Sali Hokins
Pobijediće: Frensis Mekdormand
Potencijalni spojler: Sali Hokins

SPOREDNI GLUMAC
Treba da pobijedi: Sem Rokvel
Pobijediće: Viljem Dafo
Potencijalni spojler: Sem Rokvel

SPOREDNA GLUMICA
Treba da pobijedi: Alison Džejni
Pobijediće: Alison Džejni
Potencijalni spojler: Lori Metkalf

ORIGINALNI SCENARIO
Treba da pobijedi: Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
Pobijediće: Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
Potencijalni spojler: Get Out

ADAPTIRANI SCENARIO
Treba da pobijedi: Logan
Pobijediće: Call Me by Your Name
Potencijalni spojler: Ne postoji

STRANI FILM
Treba da pobijedi: Loveless
Pobijediće: Loveless
Potencijalni spojler: The Insult

DUGOMETRAŽNA ANIMACIJA
Treba da pobijedi: Loving Vincent
Pobijediće: Coco
Potencijalni spojler: Ne postoji

FOTO: twitter.com / inverse.com / awardswatch.com / variety.com / awardswatch.com / twitter.com / traileraddict.com / washingtontimes.com / imdb.com

Portal Analitika