Politika

Janjić: Iza svake odluke SL stajaće Vučić

Sjednica kosovskog parlamenta, na kojoj je trebalo da se glasa za sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, juče je odložena, a novo zasijedanje zakazano je za danas u 10 časova.
Janjić: Iza svake odluke SL stajaće Vučić
PobjedaIzvor

Sjednica je kasnila više od dva sata zbog nemogućnosti da se obezbijedi dovoljan broj poslaničkih glasova potrebnih za ratifikaciju. Održavanju sjednice nije pomogao ni apel predsjednika Kosova Hašima Tačija, koji je poslanicima ranije poručio da je „glasanje za demarkaciju, glasanje za Kosovo u Evropi“. U međuvremenu poslanici opozicionog pokreta Samoopredeljenje, koji ne podržavaju sporazum o demarakciji, napustili su zgradu parlamenta.

KO NEĆE GLASATI ZA

U kosovskim medijima juče su se mogle čuti informacije da će poslanici Srpske liste, čija je podrška neophodna za ratifikaciju sporazuma, podržati Zakon o ratifikaciji.

Međutim, predstavnici ove grupacije juče su demantovali te informacije, navodeći da se radi o tendencioznim tvrdnjma.

- Srpska lista neće glasati za demarkaciju sa Crnom Gorom, uprkos lažnim i tendencioznim tvrdnjama plasiranim u svim medijima na albanskom jeziku, koje je prenio i dio medija na srpskom - navodi se u saopštenju. Tako nešto nije dogovoreno sa nama i nećemo podržati demarkaciju, kako se lažno tvrdi, već ćemo nastaviti da se borimo za interese srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, a ne pojedinih domaćih i inostanih centara moći - poručuju iz Srpske liste.

Komentarišući stavove Srpske liste od kojih zavisi podrš- ka demarkaciji, politički analitičar Dušan Janjić kaže da je jasno da njihova odluka zavisi od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

- U ovom momentu apsolutno je jasno, kakvu god odluku da donese SL, iza nje će stajati Vučić, i kakvu god odluku da donese Vučić, on će imati probleme - rekao je Janjić za Pobjedu.

- Ako podrži Zakon o demarkaciji, imaće probleme sa opozicijom, a ako ne podrži, imaće ozbiljne probleme i na daljoj destabilizaciji spske zajednice na Kosovu i u reakcijama međunarodne zajednice - naveo je Janjić.

On smatra i da postoji nekoliko razloga na koje bi se mogao pozvati Vučić, i na koje se poziva i međunarodna zajednica u komunikaciji sa njim i Srpskom listom, a u namjeri da se nađe model po kojem bi poslanici SL glasali za sporazum.

- Mislim da će se posebnim formulacijama omogućiti da SL glasa za sporazum. Kad kažem formulacije, mislim na primjer kada je premijer Crne Gore dao alibi Haradinaju i Tačiju da vrate pitanje ratifikacije na dnevni red deklaracijom koja je potpisana između dva predsjednika, ali suštinski nije uticala na konkretnu demarkaciju. Tako da je moguće da se dogodi neki takav akt između Srpske liste i kosovskih vlasti prije nego što SL glasa za zakon. Na kraju krajeva, jeste komplikovano, i neće biti lako da se nađe rešenje, jer nijedno rešenje neće biti od svih pozdravljeno, ali ja očekujem da će Srpska lista podržati zakon, jer tu postoje širi razlozi, prvo bilateralni odnosi Srbije i Crne Gore, a onda i pitanje stabilnosti regiona - navodi Janjić.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika