Crna hronika

Policajci osumnjičeni za prebijanje pokušali da falsifikuju službenu ispravu

Savjet za građansku kontrolu rada policije je danas donio zaključak da su policijski sluzbenici koji su osumnjičeni za prebijanje grupe momaka “trajno diskreditovani za dalje obavljanje policijskog posla”.  Savjet, u sastavu Aleksandra Saše Zekovića, Branislava Radulovića, Dražena Cerovića i advokata Zorana Čelebića provjerio je, po sopstvenoj inicijativi, postupanje policije. Njihovo saopštenje prenosimo integralno:
Policajci osumnjičeni za prebijanje pokušali da falsifikuju službenu ispravu
Portal AnalitikaIzvor

„Građani su, 19. febraura 2018, Savjetu za građansku kontrolu rada policije dostavili snimak na kojem je vidljivo kako i na koji način policijski službenici postupaju prema dvojici mladića, 17. februara 2018, u centru Podgorice, kod ugostiteljskog objekta “Bajica”. 

Savjet je, pošto se upoznao sa snimkom, sa oznakom hitno, od direktora Uprave policije zatražio da naloži provjeru, utvrdi identitet postupajućih policijskih službenika, razloge za intervenciju prema građanima sa pojašnjem zašto je moralo doći i do upotrebe neprimjerene fizičke sile, na dati način kada, bar u tom, dokumentovanom, trenutku, nijesu pružali otpor te da povratno informiše o svim preduzetim radnjama u vezi sa utvrđivanjem odgovornosti. Savjet je zatražio i da direktor Uprave policije informiše da li je tražena i pružena medicinska pomoć mladićima koji su iste noći i zadržani u prostorijama za boravak zadržanih lica u Centru bezbjednosti (CB) Podgorica. Prema navodima, koji su pruženi Savjetu, S.N, jednog od mladića, prema njegovom iskazu službenici su tukli i u vozilu tzv. “marica” prilikom prevoza u CB Podgorica. 

Građanska kontrola policije je snimak dostavila, na upoznavanje i dalje postupanje, i načelniku CB Podgorica.

Upoznata je i Unutrašnja kontrola policije uz ocjenu da “bez obzira na razloge intervencije policijskih službenika Savjet cijeni da je vidljivo policijsko postupanje, u smislu upotrebe sile, neosnovano i neprofesionalno” pa je shodno izdatoj ocjeni i dostavljenom snimku zatraženo dalje postupanje ovog Odjeljenja Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Crne Gore, a shodno zakonom definisanog odnosa unutrašnje i građanske kontrole policije.

Savjet posebno, kao pozitivnu, ističe činjenicu da su se istog dana javno oglasili Ministar unutrašnjih poslova i direktor Uprave policije i osudili događaj koji je ozbiljno narušio ugled ukupne Policije. Građanska kontrola policije posebno pozdravlja činjenicu što je direktor Uprave policije najoštrije osudio neprofesionalno postupanje policijskih službenika prikazanih na snimku te najavio da će konkretno ponašanje biti najstrožije sankcionisano.

Savjet konstatuje da je načelnik CB Podgorica postupio starešinski odgovorno i odlučno. Realizovao je sve instrukcije koje je primio od direktora Uprave policije. Blagovremeno je, odmah po saznanju za incident, obavijestio nadležnog državnog tužioca. Načelnik CB Podgorica je protiv odgovornih policijskih službenika Interventne jedinice Stanice policije za javni red i mir CB Podgorica, disciplinskom tužiocu MUP, podnio prijedlog za pokretanje disciplinskog postupka, zbog teže povrede službene dužnosti iz člana 83 stav 1 tačka 4 Zakona o državnim službenicima i namještenicima - zloupotreba položaja ili prekoračenje ovlašćenja. Shodno toj radnji policijski službenici, koji su bili akteri događaja, su pod suspenzijom.

Smijenjen je i vođa Interventne jedinice CB Podgorica zbog objektivne odgovornosti. Savjet ocjenjuje da je ta odluka, u situaciji, komromitovanog policijskog postupanja i činjenice da je javnost s pravom uznemirena a povjerenje u policiju narušeno, osnovana, logična i potrebna i pored činjenice da je Savjet upoznat da se radi o starješini koji je profesionalno obavljao povjerene poslove.

Pet policijskih službenika su pokušali da prikriju predmetni događaj falsifikujući službenu ispravu ali i činjenice u vezi sa istim. Da nije postojao snimak njihovo kompromitovano i izrazito neprofesionalno postupanje ostalo bi nepoznato i starješinama i policijskoj organizaciji u cjelini. To ukazuje i na činjenicu da je neophodno dodatno ojačati nadzor na radom interventnih jedinica u svim centrima bezbjednosti, unaprijediti integritet u jedinicama i podržati izgradnju profesionalnog autoriteta, odgovornosti i prihvatanja starješina tih jedinica. U vezi ovih mjera Savjet insistira na konkretnim i efikasnim aktivnostima Uprave policije kako bi se u buduće preduprijedili slični događaji.

Policijski službenici u konkretnom slučaju nijesu sačinili, što su bili dužni, izvještaj o upotrebi sredstava prinude. Nakon svega, to je njihov dodatno ozbiljan profesionalni propust.

Savjet konstatuje činjenicu da ni jedan osumnjičeni službenik ali ni jedan drugi policijski službenik nije imao lični, moralni i profesionalni motiv da reaguje i prijavi sopstveno i postupanje kolega koji su kritičnog događaja neprimjereno postupali. Ta činjenica treba da zabrine. To ukazuje na zatvorenost policijske organizacije, na stanje i kvalitet policijske kulture. 

Savjet je ocijenio da predmetni događaj treba mora biti odlučujući trenutak da se započne proces razgradnje negativnog nasljeđa i prakse. Suštinski je potrebno uspostavljanje nove policijske kulture koja ne dozvoljava i ne toleriše zloupotrebe i nedopustivu, protivzakonitu, solidarnost, odsustvo odgovornosti i ograničavanje, bilo koje vrste, nadzora i istraga.

Kritični događaj od 17.02.2018. godine, i snimak koji ga prati, predstavlja ozbiljan indikator i za Ministra prosvjete u Vladi Crne Gore da pojačanu profesionalnu i nadzornu pažnju posveti policijskom obrazovanju, unaprijeđenju upisne politike na JU Viša stručna škola “Policijska akademija” i naročito segmentu podrške i jačanja psihološkog statusa polaznika_ca Akademije.

Savjet se upoznao da su policijski službenici - akteri događaja - po nalogu državnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT) u Podgorici, su lišeni slobode zbog privođenja u svojstvu osumnjičenih, zbog osnova sumnje da su izvršili krivično djelo - zlostavljenje, na štetu tri građanina i  falsifikovanje službene isprave. Njima je, nakon saslušanja u ODT u Podgorici određeno zadržavanje.

Na osnovu iznijetog i cijeneći da je riječ o teškoj diskreditaciji Policije Savjet je ocjenio da su policijski službenici akteri - događaja od 17.02.2018. - svojim neprefesionalnim i bahatim postupanjem trajno se disreditovali za dalje obavljanje, odgovornog i u javnom interesu uspostavljenog, policijskog posla.

Predmetni slučaj je “crvena linija” koja ne smije biti pređena. Zato Savjet očekuje da Ministar i direktor Uprave policije ostanu dosljedni javno iznijetim stavovima.

Savjet će nastaviti da prati predmetni događaj kako se ne bi dogodilo, usljed eventualne smanjenje pažnje javnosti, da s protokom vremena, ista lica, akteri ovog slučaja, budu ponovo u prilici da noseći uniformu policijskog službenika, sa obilježjima države Crne Gore, svojim neprimjerenim ponašanjem ponovo naruše ugled policijske organizacije. 

Savjet očekuje da menadžemnt policije pokaže da je trajno usmjeren na punu zaštitu i obezjeđenje integriteta Policije.

Savjet će sa usvojenim ocjenama, zaključcima i preporukama i neposredno upoznati Ministra unutrašnjih poslova kojem će biti predložene i druge mjere, aktivnosti i prijedlozi u vezi sa policijskim integritetom”, zaključili su.

 

Portal Analitika