Politika

HAJDUKOVIĆ: Opozicija da odustane od predsjedničkih izbora

Naučnik Dragan Hajduković pozvao je opoziciju da mu, kako je kazao, ne smeta i odustane od učešća na predsjedničkim izborima, pošto je jasno da nemaju pobjedničku kombinaciju.
HAJDUKOVIĆ: Opozicija da odustane od predsjedničkih izbora
MinaIzvor

Ukoliko nijedna opoziciona partija ne bude imala kandidata za predsjednika, realno mogu pobijediti bilo kog kandidata Demokratske partije socijalista (DPS)“, poručio je on.

Hajduković je ocijenio da je njegova kandidatura u ovom trenutku jedina pobjednička šansa Crne Gore. 

„Nekvalitetni opozicioni kandidat ili kandidati objektivno umanjuju tu jedinu šansu i poklanjau pobjedu DPS-u“, kazao je Hajduković u reagovanju dostavljenom medijima. 

On je objasnio da ne traži pomoć i podrku opozicije nego da, pošto nemaju kandidata koji može pobijediti, „odsustvuju sa ovih izbora i ostave prostor za njegovu pobjedu“. 

„Jedini preostali način da se pobijedi predsjednički kandidat DPS je da opozicija ne učestvuje na ovim izborima. Gospodo iz opozicije, ako nijeste našli način da učinite dobro Crnoj Gori, bar joj ne pravite štetu“, poručio je Hajduković. 

On je podsjetio da je više puta pozvao opoziciju da izabere zajedničkog predsjedničkog kandidata, dvotrećinskom većinom, na zajedničkoj sjednici svih 39 poslanika opozicije. 

„Takav način izbora bi bio snažna poruka građanima i dao veliki kredibilitet kandidatu“, ocijenio je Hajduković. 

On je naglasio da za pobjedu nije dovoljno imati zajedničkog kandidata, nego i kakav je on.

Prema njegovoj ocjeni, uzalud je zajednički kandidat ako ga ne podržavaju svi glasači opozicije. „Volja opozicionih lidera i volja građana itekako mogu biti različiti“. 

„Na primjer, nema šanse da izbore dobije kandidat kome se opravdano ili neopravdano pripisuje da nije odan postojanju države Crne Gore. U tom smislu je Andrija Jovićević gubitnička kombinacija čak i ako dobije jednoglasnu podršku svih 39 poslanika“, navodi Hajduković.

Kako je naveo, da je opozicija složno i demokratski pronašla pobjedničku kombinaciju on bi odustao od kandidature da ne bi smetao rasipanjem glasova. 

Portal Analitika