Crna hronika

Velimirović: Da nisam preuzeo oružje, otišla bi glava

Suđenje optuženima za pokušaj terorizma na dan izbora 16. oktobra 2016. godine, nastavljeno je u pogoričkom Višem sudu. Svjedok Mirko Velimirović Paja je na današenjem pretresu, između ostalog, saopštio da je vjerovao crnogorskim tužiocima kada im je predstavio teroristički plan, ali da je saradnja s njima okončana onog trenutka kada je osuđen. On je kazao da mu je jedini cilj prilikom kupovine oružja od izvjesnog Albanca Fadilja bio da to oružje uništi. Rekao je da bi "glava otišla" da nije preuzeo puške. Velimirović je poručio da je govorio istinu, te da je optuženima pomogao koliko je mogao. Sutkinja Suzana Mugoša opozvala je na kraju današnjeg pretresa rješenje o udaljenju do kraja postupka optuženih lider DF-a Andrije Mandića i Milana Kneževića, kako bi iskoristili pravo da postavljaju pitanja Velimiroviću. Suđenje se nastavlja sjutra u 11 časova.
Velimirović: Da nisam preuzeo oružje, otišla bi glava
Portal AnalitikaIzvor

TOK SUĐENJA:

12:45 Sutkinja Mugoša je saopštila da se opoziva rješenje o udaljenju do kraja postupka optuženih lider DF-a Andrije Mandića i Milana Kneževića, kako bi oni sjutra iskoristili pravo da postavljaju pitanja Velimiroviću. Današnji pretres je okončan, suđenje se nastavlja sjutra u 11 časova.

12:29 Sutkinja je dala petnaestominutnu pauzu.

12:26 Optuženi Mihailo Čađenović pitao je Velimirovića da li se boji Boga pošto je s tužilaštvom „smjestio“ optuženima.

- Uradio sam što sam uradio, ako sam loše – neka mi Bog vrati – kazao je svjedok.

12:24 Na pitanje optuženog Milana Dušića da li je došao u Crnu Goru da im pomogne ili odmogne, Velimirović je odgovorio:

-  Koliko sam mogao, pomogao sam vam – poručio je svjedok.

12:20 Velimirović kaže da pred SDT-om nije pomenuo Vladimira Popova i Eduarda Širkova (Šišmakova).

12:17 Svjedok kaže da nema nikakvih novih saznanja, te da je sve iznio pred sudom.

- Svi su na mene ljuti – i u Crnoj Gori, i u Srbiji, i na Kosovu – jer sam uradio to zahvaljujući vašem tužilaštvu. Rekao sam vam istinu, pa šta Bog da – poručio je on

12:09 Velimirović naglašava da je njegova saradnja s tužilaštvom okončana onog trenutka kad je osuđen.

- Da su drugačije uradili, ne bi se znalo za mene – istakao je on.

2202bulatovicvelimirovic

"Da nisam preuzeo oružje od Fadilja, otišla bi glava"

12:06 - Da nisam došao da preuzmem oružje, otišla bi glava. Ne može da ne dođem, da kažem „šalio sam se za 50 pušaka“ – kaže svjedok odgovarajući na pitanje advokata Nikole Bulatovića.

12:02 Oružje od Fadilja je, kaže, platio u apoenima od po 500 eura. Navodi da nije isprobao nijednu pušku.

- Meni su bile bitne (puške) samo da ih uzmem i uništim jer je dogovor bio takav – poručuje Velimirović.

12:01 Svjedok kaže da nije imao rezervnu varijantu za nabavku oružja.

11:59 Velimirović navodi da Fadilju prilikom kupovine oružja nije dao kaparu.

- Pokazao sam mu samo novac, da vidi da sam ozbiljan. Imao sam kod sebe 10, 12 hiljada eura – izjavio je svjedok. Kaže da se dogovori s Fadiljom da mu oružje isporuči 13. oktobra u 13:30 časova na Mokroj Gori.

11:54 Svjedok tvrdi da ljudima iz Zubinog Potoka nije pomenuo barjak s vučjom glavom. Napominje da je možda pomenuo samo Bojanu Kovačeviću.

11:47 Velimirović je opisao čovjeka iz SDT-a, s kojim je bio u kontaktu.

- Ima oko 40, 45 godina, srednje je visine, crn, nekad je nosio kapu i naočare – rekao je svjedok. Dodaje da mu je to lice kazalo da se zove Dragan. Upitan da li mu je rekao da se preziva Radonjić, Velimirović odgovara da mu nije kazao kako se preziva.

11:45 Svjedok kaže da nije znao šta treba da uradi s opremom, već da je to trebalo da mu saopšti Sinđelić.

11:42 Upitan da li se na svim snimcima od 15. oktobra od 14 časova čuje isti glas u pozadini, Velimirović odgovara da to nije isti glas.

11:36 Velimirović tvrdi da 15. oktobra nije obavljao telefonske pozive iz Tužilaštva i zgrade Specijalnog policijskog odjeljenja.

11:29 Jovanović pita ko na preslušanom snimku kaže da je „blokirana kartica“. Velimirović odgovara da misli da je to njegov glas. Upitan zašto sam sebi saopštava ono što čuje od operatera, svjedok kaže da on tako razgovara.

11:23 Preslušavaju se telefonski razgovori Velimirovića od 15. oktobra 2016.

11:15 Upitan gdje se nalazio 15. oktobra dok je telefonirao, jer se, prema riječima advokata Jovanovića, na snimcima razgovora ne čuju šumovi, Velimirović odgovara da je pričao na ulici, u restoranu i na mjestima gdje nema mnogo naroda.

11:08 Branilac Jovanović tvrdi da je Velimirović juče kazao da je taksijem došao do zgrade SDT-a. Svjedok negira to i kaže da je sa Željezničke stanice stigao do centra grada taksijem, pa da je onda otišao do Tužilaštva. Upitan kako je pronašao Tužilaštvo, Velimirović je kazao da je na ceduljici imao napisanu adresu koju su mu dali iz SDT-a.

0902velimirovic4

11:05 Suđenje je nastavljeno.

10:33 Sutkinja Mugoša je dala polučasovnu pauzu. Pretres se nastavlja u 11 časova.

10:32 Velimirović tvrdi da nikome nije tražio da mu pronađe Nikolu preko interneta.

- Nisam znao ko je Nikola. Kad mi se javio onaj ruski glas, mislio sam da je Nikola Rus – rekao je svjedok.

10:31 Optuženi Bratislav Dikić traži pauzu jer se osjeća loše, ali kaže da može sačekati još jedno pitanje advokata Jovanovića.

10:27 Odgovarajući na pitanje kako je Sinđelić 15. oktobra znao da su s njim došli ljudi iz Zubinog potoka, Velimirović odgovara:

- Uveče, 14. oktobra, našao sam se sa Sinđelićem u Požarevcu i rekao mu da idem do Ribarića, gdje me čekaju moji iz Zubinog potoka, da idemo kombijem za Crnu Goru – ističe svjedok. On dodaje da nije rekao svojim ljudima da na internetu vide ko je Nikola.

"Nisam bio u teškom psihičkom stanju"

10:24 Velimirović navodi da je u periodu od 12. do 15. oktobra bio fizički iscrpljen, ali da nije bio u teškom psihičkom stanju.

10:22 Na pitanje zašto ljudima iz Srbije nije rekao da je sve prijavio policiji, Velimirović odgovara da nije mogao da im kaže.

- Kako da otkrivam plan jednostavno? Nisam mogao da im kažem: „Idem do policije, sačekajte ovde da vidimo šta ćemo dalje“ – napominje on.

10:18 Na pitanje zašto Sinđelića nije prijavio Bezbjednosno-informativna agencija (BIA), Velimirović odgovara da su za njega BIA i policija isto, te da ga zato nije prijavio.

10:16 Velimirović kaže da je njegova supruga za 700 eura prodala pik-ap automobil dva, tri dana poslije njegovog hapšenja.

10:07 Upitan da li je 12. oktobra, kada je predstavio plan SDT-u, vjerovao tužiocima, Velimirović odgovara da jeste.

- Čim sam (im) rekao (za plan), vjerovao sam. Rekli su da će me sačuvati, na taj način sam povjerovao. Nisam imao nikakav strah od tužilaštva, nisam imao šta da krijem – kaže on.

10:06 Velimirović kaže da je pik-ap automobil kupio od novca koji je dobio od Sinđelića. Misli da ga je platio 1.200 eura.

2202velimirovicjovanovic

"Nisam znao da je Sinđelić osuđivan"

10:03 Svjedok kaže da nije znao da je Sinđelić ranije osuđivan.

- Vjerovao sam mu jer je dolazio po Ravnoj Gori – navodi Velimirović odgovarajući na pitanje advokata Miroja Jovanovića.

10:00 Velimirović kaže da ne zna da li ga je prvo, nakon što je ostao u Podgorici a njegova grupa otišla pod Ostrog, nazvao Stefan Velimirović ili Bojan Kovačević.

9:51 Advokat Anđelić je pitao svjedoka kako mu u 13:30 časova neko iz njegove grupe, koja je navodno pošla za Ostrog u 13 časova, suflira „zovi Sinđu“.

- Nisam rekao satnicu, mislim da su oni pošli pod Ostrog kasnije, poslije 14 sati – rekao je Velimirović.

9:49 Velimirović kaže da su se pod Ostrogom srele njegova grupa iz Zubinog Potoka i grupa Aleksandra Aleksića.

- I Bojan Kovačević i Aleksić su me obavijestili telefonom o tome – pojasnio je on.

9:43 Velimirović navodi da je kontrola trebalo da zaustavi njihovo vozilo, da provjeri njegovu grupu iz Zubinog Potoka, a da njega izdvoji sa strane kako bi im ispričao za plan.

9:35 Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić rekao je advokatu Branku Anđeliću, dok je postavljao pitanja svjedoku, da je mlad, na šta je Anđelić odgovorio da tužilac nema pravo da se miješa.

Katnić je rekao da odbrana sprječava tužioce da intervenišu.

- Ne može tužioca niko spriječiti da radi svoj posao – rekao je Katnić.

9:32 Velimirović navodi da je tužiocima rekao za plan iznajmljivanja kuće i oružja.

Dodaje da im nije rekao baš sve o čemu je razgovarao sa Sinđelićem. Na pitanje zašto nije pomenuo razgovor s Čarugom i Aleksićem, svjedok odgovara da to nije učinio jer oni nisu znali za plan s oružjem.

9:29 Na pitanje kako objašnjava da je 14. oktobra ujutru fotografisao oružje, a da u spisima SDT piše da je oružje uzeto i vraćeno 13. oktobra, Velimirović odgovara da „nikad nije precizirao vrijeme“.

0902velimirovic

"Sinđelić nije rekao da ne koristim obični telefon"

9:22 Velimirović navodi da mu Sinđelić nije saopštio da koristi samo specijalni telefon.

- Nije mi rekao da ne koristim drugi telefon, rekao je samo da specijalni ne može da se prisluškuje – kaže svjedok.

Upitan zašto je koristio obični telefon, Velimirović odgovara da je objasnio ranije.

- Zvao sam s običnog jer nisam dobro znao da rukujem specijalnim telefonom, a nisam ga (Sinđelića) dobio  – rekao je on.

9:18 Upitan zašto je 15. oktobra, poslije razgovora s Čarugom, otišao na Željezničku stanicu poslije sat i po, svjedok odgovara da je boravio u gradu.

- Bio sam po gradu, ručao, i poslije sam otišao njima. Zvao me i Čaruga i ovi... Meni je najvažnije bilo da se vidim s Nikolom. Zato sam nakon sat i po otišao na Željezničku. Kada sam pričao s Čarugom, mislim da sam bio u nekoj maloj kafani u centru Podgorice – objasnio je Velimirović.

Radosavljević kaže da je svjedok preskočio boravak u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT), a da sada pominje kafane.

- Rekao sam da sam otišao u Tužilaštvo, a poslije sam svratio u taj restoran. Nisam direktno otišao na Željezničku... Nisam rekao da sam iz Tužilaštva taksijem otišao na Željezničku. Pitan sam s čim sam otišao na Željezničku, i rekao sam da sam otišao taksijem – kazao je Velimirović.

9:16 Nakon što je preslušan razgovor od 13. oktobra, Velimirović kaže da se sjeća kada je pričao sa Sinđelićem, ali da ne zna gdje je tada bio.

9:13 Na pitanje gdje je bio 13. oktobra u 21:17, kada je sa Sinđelićem razgovarao o „rakiji“, odnosno oružju, Velimirović odgovara da se nalazio u „nekoj kafani ili restroranu, ili na ulici“.

- Sad prvi put čujemo o kafani. To je dan kada je svjedok rekao da je imao avanture od Raške do Fadilja... – kazao je Radosavljević.

9:08 Branilac Dušan Radosavljević pita Velimirovića kako je razumio Sinđelićeve riječi sa snimka od 12. oktobra, kada mu je svjedok saradnik rekao da će se naći kasnije. Velimirović odgovara:

- Vjerovatno je prvo mislio da dođe do mene, do Brnjaka, a poslije me pozvao da se nađemo u Raškoj – rekao je svjedok.

9:06 Sutkinja Suzana Mugoša je konstatovala prisustvo tužilaštva, odbrane i optuženih.

Na jučerašnjem ročištu svjedočio je Mirko Velimirović Paja, koji je kazao da je svjedok saradnik Saša Sinđelić tražio spisak ljudi, koji su bili s njim, kako bi ih nagradio „kad se sve završi nakon protesta“.

Rekao je i da ga glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić nije poslao da kupi oružje namijenjeno za proteste.

Na predlog advokata Dušana Radosavljevića i specijalnog tužioca Saše Čađenovića, preslušavani su Velimirovićevi snimljeni telefonski razgovori. 

Portal Analitika