Svijet

Rusija protiv stavljanja Balkana pred izbor - ili Zapad ili Rusija

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov istakao je da su Rusija i Srbija partneri, koji jedan drugom ništa ne nameću, te da Moskva pozdravlja napore Srbije na putu ka EU, ali i u odnosima sa evroazijskim savezom.
Rusija protiv stavljanja Balkana pred izbor - ili Zapad ili Rusija
Agencije, BlicIzvor

Lavrov je kazao da Rusija ne traži od Srbije da prestane da ima bilo kakve kontakte sa bilo kim u svijetu.

"Uvijek smo bili za to da partneri imaju slobodu izbora i razvijaju svoje političke veze",  poručio je on.

Lavrov je, ukazujući da Srbija sarađuje sa NATO-om, ali i Savezom za koletivnu bezbjednost, naglasio da status neutralnosti Srbije jeste jedan do najvažnijih faktora stabilnosti na Balkanu.

Rekao je da se osjeća u Srbiji kao kod kuće, a da 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa predstavlja priliku da se razmotri realizacija dogovora koje su predsjednici Vučić i Vladimir Putin dogovorili tokom brojnih kontakata.

Kazao je da veze dva naroda datiraju daleko prije uspostavljanja diplomatskih odnosa, i to su duhovne i vjerske veze.

Lavrov je rekao da njegova zemlja neće stajati po strani ako SAD budu uključene u dijalog Beograda i Prištine i ako dobije poziv iz Srbije da se uključi.

On je kazao da EU mora da preduzme dodatne korake kako bi opravdala povjerenje koje je dobila posredujući u dijalogu.

“Mi ćemo saslušati mišljenje Srbije. Ako u dijalog budu pozvane SAD i ako Srbija pozove Rusiju, mi nećemo ostati po strani “, kazao je Lavrov.

Nema skrivenih namera iza Centra u Nišu

Ruski šef diplomatije istakao je da rusko-srpski humanitarni centar u Nišu radi samo u okviru svog humanitarnog mandata, ali da nije jasno šta rade američke kolege u bazi Bondstil.

“Iza Centra se ne kriju nikakve skrivene namere. Kada su iznijete sumnje čime se bave ruski i srpski službenici, pozvani su predstavnici onih koji sumnjaju, SAD, da obiđu slobodno Centar. Predstavnik SAD mogao se uvjeriti da se Centar bavi isključivo humanitarnim radom - kazao je on.

“U istom regionu, na teritoriji Srbije, na Kosovu, na osnovu odluke UN stvorena je američka baza Bondstil. Dolaze brojna svjedočanstva da nije jasno čime se tamo bave naše američke kolege. Kao odgovor na te sumnje, oni nisu pozvali nikog da dođe u posjetu” rekao je Lavrov podsjećajući da je baza Bondstil uspostavljena na osnovu rezolucije UN.

"Bez ukrajinskog scenarija"

Lavrov je poručio da bilateralni odnosi Srbije i Rusije imaju odličnu perspektivu, da se Rusija protivi stavljanju zemalja regiona Balkana pred izbor - ili Zapad ili Rusija, naglašavajući da svaka zemlja sama bira svoje partnere u skladu sa svojim interesima.

Takođe je poručio da ne strahuje od ukrajinskog scenarija u Srbiji.

“Ne bojimo se za Srbiju dok ima od naroda izabranu vlast - predsednika Vučića i njegov tim”, rekao je Lavrov.

 

Portal Analitika