Kultura

Naučna bitka za crnogorski jezik je dobijena

 Povodom Međunarodnog dana maternjega jezika, saopštenjem se oglasio Fakultet za crnogorski jezik i književnost.
Naučna bitka za crnogorski jezik je dobijena
Portal AnalitikaIzvor

U saopštenju se podsjeća da su od prethodnog obilježavanja ovog međunarodnog praznika montenegristika i crnogorski jezik zvanično i s najvišega mjesta prihvaćeni u društvo jezika s međunarodnim kodom.

- Naučna je bitka za crnogorski jezik dobijena. Nijedan ozbiljniji naučnik danas ne govori protiv crnogorskoga jezika, njegova identiteta i statusa. Ako se kakav glas i čuje, beznačajan je samim tim što ga opterećuju vannaučna motivacija i prevaziđeni ideološki modeli – navodi se u saopštenju.

Sa Fakulteta za crnogorski fakultet i književost potom podsjećaju da je izučavanje crnogorskoga jezika iznešeno veoma autoritativno na međunarodnu naučnu pozornicu: slavističke katedre i naučnici sve su zainteresovaniji za montenegrističku literaturu i saradnju s Fakultetom za crnogorski jezik i književnost (uza sve zemlje iz okruženja treba pomenuti: Ukrajinu, Poljsku, Češku, Njemačku, SAD, Rusiju i Novi Zeland). Više od svega što danas u našoj filologiji nastaje - ugled i značaj montenegristike osigurava međunarodni časopis Lingua Montenegrina. 

- Od 8. decembra 2017. i dodjeljivanja međunarodnoga koda za crnogorski jezik, Fakultet za crnogorski jezik i književnost odgovorno je u čast te činjenice priređivao prigodne i radne manifestacije. Posljednji u nizu tih događaja bio je susret i ugovaranje saradnje s akademikom Stjepanom Damjanovićem, znamenitim jezikoslovcem i predśednikom Martice hrvatske. Pred crnogorskim su društvom, razumije se, mnogi i neodložni poslovi jezičke politike i planiranja. Izrada udžbenika i druge pomoćne literature za sve nivoe obrazovanja otpočela je i neophodno je podsticati je još više. Posebnu pažnju treba usmjeriti na naše iseljenike te na pripremu udžbenika crnogorskoga za strance – naglašava se u saopštenju FCJK. 

Jasni prioriteti

Podupiranje ravnopravnosti ćirilice i latinice - pisama čiju ravnopravnost propisuje normativistička literatura u nas - jedan je od prioriteta, zatim afirmisanje dobroga govorenja i pisanja. Nažalost, posljednjih su godina zapušteni neki djelovi javnoga govora, a nepismenost, netolerancija i primitivizam potiru prestižnost kulture govora na koju moramo upućivati mlade naraštaje. S ozbiljnošću i načinom rješavanja tih pitanja FCJK će uporno upoznavati sve odgovorne institucije i pojedince. Na putu njegovanja, zaštite i promovisanja vrijednosti koje baštini multikulturna Crna Gora mjesta će naći samo sljedbenici tih izvornih vrijednosti – kaže se u saopštenju koje je potpisao dekan FCJK prof. dr Adnan Čirgić. 

Portal Analitika