Društvo

Zaplijenjeno trideset ribolovnih mreža u NP Skadarsko jezero

Služba zaštite NP Skadarsko jezero je vršeći redovne aktivnosti kontrole akvatorijuma,  20. februara, u reonu Blace, zatekla i oduzela 30 ribolovnih mreža“, informisao je direktor NP Skadarsko jezero Nenad Ivanović.
Zaplijenjeno trideset ribolovnih mreža u NP Skadarsko jezero
Portal AnalitikaIzvor

Ribolovne mreže su zaplijenjene, dok je riba vraćena u Jezero.

Nacionalni park poziva sve ekološki odgovorne građane i volontere da se u cilju očuvanja prekograničnog prirodnog područja NP Skadarsko jezero, pridruže akcijama suzbijanja krivolova i prijave nelegalne aktivnosti na dežurni telefon 067 310 454.

Takođe posjećamo da je Služba zaštite tokom redovnih aktivnosti kontrole prostora Parka, početkom februara, privremeno oduzela oko 40 ribolovnih mreža u reonu Krnjice i Vaškauta.     

U cilju zaštite i očuvanja NP Skadarsko jezero od velikog je značaja saradnja sa nadležnim organima, prije svega, Granično-pomorskom policijom i inspekcijom za slatkovodno ribarstvo. Pored toga, od važnosti je i saradnja sa lokalnim ribarskim udruženjima i lokalnim zajednicama sa prostora NP Skadarsko jezero.

Imajući u vidu predstojeći period ribolovnog zabrana koji počinje 15. marta i koji je definisan „Naredbom o ribolovnim zabranama, ograničenjima i mjerama za zaštitu ribljeg fonda“ koju donosi Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, saradnja sa svim subjektima i korisnicima prostora NP Skadarsko jezero biće od podjednake važnosti u cilju očuvanja njegovih brojnih prirodnih vrijednosti, posebno ribljeg fonda.

Podsjećamo da NP Skadarsko jezero predstavlja najveći slatkovodni akvatorijum u Jugoistočnoj Evropi. Zbog svojih specifičnih hidroloških karakteristika, izloženosti mediteranskoj klimi, razuđenosti obale i fizičko-hemijskog kvaliteta vode, Jezero je stanište brojnih biljnih i životinjskih vrsta. U cilju očuvanja brojnih prirodnih i kulturnih vrijednosti, crnogorski dio Skadarskog jezera proglašen je nacionalnim parkom prije 35 godina.

Portal Analitika