Društvo

Mijović: Tortura policije nad građanima ne smije ostati nekažnjena

Izvršni direktor NVO "4 Life" Saša Mijović osuđuje brutalnost policije i očekuje da će Uprava policije identifikovati policajce nasilnike, procesuirati ih i adekvatno kazniti.
Mijović: Tortura policije nad građanima ne smije ostati nekažnjena
Portal AnalitikaIzvor

"Osuđujemo brutalnost policije u konkretnom slučaju i očekujemo da će tortura policije nad građanima se ne smije tolerisati i ostati nekažnjena. Nažalost, u Crnoj Gori, ovo je izgleda postala praksa. Policija prekoračuje ovlašćenja, maltretira i tuče građane, nadređeni ih štite i ne otkrivaju, policija ne sarađuje sa tužilaštvom u otkrivanju kolega, i tako siledžije iz policije ne budu otkriveni, optuženi i osudjeni. Na taj način se šalje poruka ohrabrenja policiji da nastave sa torturom gradjana i da neće biti kažnjeni", navodi se u saopštenju Mijovića.

On podsjeća i na ranije slučajeve prekoračenja ovlašćenja i torture nad građanima od strane policije.

- Podsjećam da ni do danas, nakon skoro dvije i po godine, koliko već traje sudjenje, nije utvrdjeno ko je od policajaca, kako navodi Braslav Borozan, nad njim 10. 05. 2015. godine sprovodio torturu, odnosno vršio nehumano i nečovječje postupanje u prostorijama CB Podgorica. Takodje podsjećam da je Savjet za građansku kontrolu rada policije ocijenio da prema Borozanu “primjena policijskih ovlašćenja od strane službenika policije – M.D., D.F., M.B., V.V., Ž.M., V.Đ. i D.R. nije bila adekvatna, primjerena i efikasna, odnosno, da je bila prekomjerna” - zaključio je Mijović.

Portal Analitika