Abiznis

Koncesionari duguju pet miliona eura

Crna Gora gubi značajne prihode od korišćenja šuma iako je došlo do poboljšanja u ovoj oblasti u prošloj godini, ocijenjeno je u konačnom izvještaj DRI o reviziji uspjeha naplate koncesije na šume. Zbog niza nepravilnosti, DRI je dao 14 preporuka.
Koncesionari duguju pet miliona eura
PobjedaIzvor

Revizijom su obuhvaćeni Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za šume i Poreska uprava od 2015. do 2017. U izvještaju DRI, koji su sačinili senatori dr Branislav Radulović i Zoran Jelić, kaže se da je dug po osnovu koncesija na kraju prošle godine bio 5,1 milion eura.

DUG

- Naplata prihoda od koncesione naknade nije bila efikasna i znatno je manja od projektovane. Dug je na kraju 2015, prema podacima Poreske uprave, iznosio 5,94 miliona eura. Prema podacima iz izvještaja o radu Uprave za šume, obaveze svih koncesionara i pravnih lica koja su u poslovnom odnosu sa ovom upravom, na kraju 2016. bile su osam miliona, što je za 35 odsto više u odnosu na 2015. Dug po osnovu koncesija za šume na kraju 2017, prema podacima Poreske uprave, bio je 5,1 milion eura. Manjak kapaciteta Uprave za šume, nedovoljno ulaganje u šumsku infrastrukturu i uzgoj i zaštitu šuma, za posljedicu imaju da Crna Gora gubi značajne prihode. DRI je ocijenila da se obračun i naplata prihoda od korišćenja šuma ne sprovode dovoljno efikasno – navedeno je u izvještaju.

Zbog evidentiranih nepravilnosti DRI je utvrdila da postoji visok rizik da uspostavljene procedure kod Uprave za šume ne obezbjeđuju da će biti obračunati svi prihodi i u punom iznosu. Na to, kako se navodi, utiče i česta izmjena rješenja kojima se utvrđuje visina naknade, ali i nemanje instrumenata obezbjeđenja.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Ilustracija: payscale.com

Portal Analitika