Abiznis

Danska postaje 100 posto organska zemlja

Danska je postavila cilj da do 2020. cijelu poljoprivrednu proizvodnju pretvori u 100 odsto organsku i biodinamičku. Država tako daje podsticaje za pretvaranje zemljišta u organsko, a stimulira se i povećanje potražnje za organskim proizvodima, prenosi časopis LifeGate.
Danska postaje 100 posto organska zemlja
AgroklubIzvor

Više od 53 miliona eura uložila je Danska samo u prošloj godini kako bi svoju poljoprivredu preusmjerila sa konvencionalnih na organske metode i tako postala prva država u svijetu koja proizvodi 100 odsto organsku hranu.

Izvoz danskih organskih proizvoda raste

Danska je već daleko odmakla kad je u pitanju proizvodnja organske hrane. Njihov nacionalni organski brend slavi već četvrt vijeka, 97% građana upoznato je s njegovim značenjem, a izvoz danskih organskih proizvoda od 2007. godine povećan je za 200 posto.

Tamošnja vlada donijela je Akcioni organski plan za Dansku i u njemu u 67 tačaka propisala šta im je činiti za ostvarenje cilja da do 2020. godine cijela zemlja proizvodi isključivo organsku hranu.

Daju se podsticaji za pretvaranje tradicionalnog zemljišta u organsko, država podržava i finansira sve one koji rade i ulažu u ovaj sektor, stimuliše se povećanje potražnje za organskim proizvodima, ulaže u razvoj novih ideja i tehnologija koje će pomoći da se promoviše rast organske proizvodnje.

Inicijativu predvodi Ministarstvo hrane, poljoprivrede i ribarstva, ali u njoj učestvuju i regije i gradovi i sve državne javne institucije. Jedan od prvih ciljeva je da hrana u javnim ustanovama poput škola i bolnica bude 60 odsto organska, a na organsku prehranu prelazi i danska vojska.

Ministarstvo zaštite okoline se zalaže za preusmjeravanje zemljišta u područja organskog uzgoja i traže organske proizvođače kojima će iznajmiti zemlju, dok Ministarstvo obrazovanja sprema reformu u okviru koje će se u školama učiti o važnosti ekološke poljoprivrede i nutricionizmu, a biće i praktičnog dijela bavljenja organskim uzgojem.

Portal Analitika