Abiznis

Pejović poručio da su pregovori šansa za korišćenje fondova EU

Pristupni pregovori su šansa da lokalne samouprave iskoriste mogućnosti koje nude fondovi EU i doprinesu razvoju i jačanju sopstvenih kapaciteta.
Pejović poručio da su pregovori šansa za korišćenje fondova EU
Portal AnalitikaIzvor

To je poručeno, tokom posjete ministra evropskih poslova, Aleksandra Andrije Pejovića opštini Mojkovac.

Pejović je sa saradnicima, u sklopu projekta Evropski dan u tvom gradu, posjetio Mojkovac, gdje je razgovarao s čelnicima Opštine, učestvovao na javnoj debati o značaju pristupnih pregovora za razvoj opština, posjetio rekonstruisanu sportsku salu i razgovarao s učenicima Srednje mješovite škole „Vuksan Đukić“ o integraciji naše države u EU.

Ministar je, u razgovoru s predsjednikom Opštine Mojkovac, Rankom Mišnićem, ukazao na mogućnosti koje su svim crnogorskim opštinama na raspolaganju iz EU fondova.

Istakao je i tri važne oblasti za razvoj ovog područja, a to su poljoprivreda, turizam i životna sredina.

“Poljoprivreda je značajan resurs za razvoj ekonomije i pred nama je nova faza, jer uskoro objavljujemo poziv za Ipard II. Takođe, ohrabruje što u turizmu vidimo pozitivna kretanja kad je u pitanju proširenje kapaciteta i ski centri”, poručio je ministar.

On je naglasio da je uloga lokalnih samouprava nemjerljiva za Poglavlje 27, imajući u vidu da su ulaganja uglavnom na lokalnom nivou.

“Mojkovac je opština koja je i ranije ušla u proces sortiranja i reciklaže otpada i pokazala da i prije ulaska u EU možete razmišljati evropski i raditi na pravi način”, poručio je Pejović.

Naglasio je da MEP stoji na raspolaganju svima kojima su potrebne dodatne informacije u vezi s projektima koji se finansiraju iz EU fondova, kako bi te šanse bile iskorištene na pravi način.

Mišnić je poručio da razvoj u skladu s evropskim načelima demokratskog društva zahtijeva odgovoran pristup dugoročnom strateškom planiranju.

Istakao je da je Mojkovac kao turističko-poljoprivredni centar s očuvanom životnom sredinom vizija čelnika mojkovačke lokalne samouprave, a da su pregovori i fondovi EU šansa za doprinos ostvarenju te vizije.

Ocijenio je da je Mojkovac, realizacijom tri projekta finansirana iz EU fondova (renoviranje sportske sale, osnivanje Regionalnog parka Sinjajevina i projekat “Spasimo naše rijeke”, pokazala da ima kapacitet da se uhvati u koštac sa složenim procedurama.

Sagovornici su konstatovali da je dobra saradnja Vlade i lokalnih zajednica od ključne važnosti za proces pregovora, budući da će brzina pristupanja Crne Gore EU zavisiti i od sposobnosti i kapaciteta lokalnih zajednica da sprovedu neophodne reforme.

Generalna direktorica za turistički razvoj i standarde, u Ministarstvu održivog razvoja i turizma,  Olivera Brajović, rekla je da je EU pozitivno ocijenila oblast turizma, i da je prošla godina bila rekordna po svim pokazateljima za oblast turizma.

Istakla je da su otvorena 33 hotela u Crnoj Gori potvrda dobre razvojne politike Vlade i ukazala da je i u Mojkovcu u prošloj godini porastao broj turista za 45 odsto.

Šefica Radne grupe za 11. poglavlje Kristina Lapčević je istakla da put prema EU ne treba da bude samo ispunjavanje obaveza nego dostizanje standarda i višeg kvaliteta života građana.

U tom smislu je ukazala na potrebu što efikasnijeg korištenja evropskih fondova u cilju razvoja ruralnih područja.

Pomoćnica generalnog sekretara za međunarodnu saradnju i evropske integracije u ZOCG Vanja Starovlah je poručila da Zajednica opština već godinama radi na promociji evropskih vrijednosti na lokalnom nivou i istakla važnost institucionalnih reformi i unaprijeđenja saradnje.

Tokom posjete Srednjoj mješovitoj školi „Vuksan Đukić“, ministar je sa srednjoškolcima razgovarao o procesu pristupanju Crne Gore EU, njihovom viđenju Unije i očekivanjima od budućeg članstva, i o već dostupnim programima EU za njihovo školovanje u državama članicama Unije i mogućnostima za školovanje i rad u drugim članicama Unije.

Portal Analitika