Abiznis

Njemačkoj su važni Nacionalni parkovi Crne Gore

Njemačka je zainteresovana za očuvanje i razvoj turističkih kapaciteta pet nacionalnih parkova u Crnoj Gori u čemu će nastaviti da pruža pomoć, poručeno je sa današnjeg sastanka ministra održivog razvoja i turizma Pavla Radulovića sa njemačkim ambasadorom Hansom Gunterom Maternom, njemačkim CIM ekspertom Tomasom Vohrstejnom i predstavnicima javnog preduzeća Nacionalni parkovi.
Njemačkoj su važni Nacionalni parkovi Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Na sastanku je naglašeno da nacionalni parkovi Crne Gore predstavljaju odličan potencijal za razvoj prirodnog i kulturnog turizma.

Radulović je naglasio ljepotu, istorijski, kulturni ali i životni značaj za stanovništrvo koje je bilo nastanjeno na današnjem području ovih parkova prirode, posebno ističući Skadarko jezero.

Kako je kazao, u njima postoji velika šansa za razvoj u čemu očekuju podršku Njemačke. Ambasadora je interesovao koliko država prihoduje od poslovanja Nacionalnih parkova, na šta je ministar Radulović odgovorio da za sada država finansira njihovo postojanje.

Kako je naveo, cilj je da se drugačijim modelima poslovanja vremenom ukine naplata ulaznica, kao što je to slučaj u 80 odsto zemalja Evropske unije.

 

Ekspert CIM-a je naglasio da je ulaganje države u nacionalne parkove u razvijenim zemljama veoma isplativ posao. Kao primjer je naveo da Sjedinjene američke države na svaki uloženi dolar u nacionalne parkove, zarade deset dolara.

Ambasador Matern je posebno pohvalio projekat MORT-a “Panoramsaki putevi”, navodeći da se na sličan način može organizovati razgledanje crkava i kulturnih znamenitosti.

Na sastanku je bilo riječi i o ulcinjskoj Solani. Ministar Radulović je ponovio da je Studija zaštite Solane skoro završena, te da će taj dokument tačno odrediti koji dio Solane treba štititi i na koji način.

Portal Analitika