Kultura

Preporuka Sonje Dragović: Marvelovska priča o urbanom planiranju

Ove sedmice za čitaoce Objektiva najbolje i najmršavije filmske, TV i muzičke naslove bira Sonja Dragović, mr studija urbanizma.

Preporuka Sonje Dragović: Marvelovska priča o urbanom planiranju
Objektiv/PobjedaIzvor

ZGRABI

FILM
Film „24 Hour Party People“ Majkla Vinterbotoma, britanska komična drama iz 2002. godine, donosi priču o muzičkoj sceni Mančestera od prvih svirki benda Sex Pistols, do 1992. i zatvaranja diskografske kuće Factory Records. Ludo zabavna priča o važnosti živih svirki i o gradu koji su u mit pretvorili upravo njegovi problematični, nespretni i neuspješni heroji iz svih budžaka muzičke industrije.

03-luke-cage

TV
Serija „Luke Cage“ je Marvelova priča o urbanom planiranju u vrijeme poznog kapitalizma - samo prerušena u superherojsku sagu. Vrijedi je pogledati i zbog urbanizma, i zbog načina na koji tretira pitanje mjesne zajednice, a vala i zbog odlične muzike!

MUZIKA
The National je američki bend čiji posljednji album („Sleep Well Beast“) i oktobarski koncert u Berlinu ubrajam u najvažnije događaje u protekloj godini. Ko ih do sada nije slušao, pravo je vrijeme da počne u februaru kada je, kao što kaže Pasternak, uputno „nabaviti mastila, i - plakati.“
Muzički događaj koji nas uskoro očekuje i kom se mnogo radujem je prvi longplej album našeg benda Freedom. Ne propustite da ih čujete uživo u Podgorici, prije nego što postanu previše zauzeti osvajanjem Evrope.

ZAOBIĐI

FILM
„King Arthur: Legend of the Sword“ – kakvo protraćeno veče! Slaba sam na vitezove Okruglog stola i nadala sam se da će ovo biti dobar početak nove fantastične sage, ali ne. Ni sama ne znam što se na kraju desilo. Nijesam imala strpljenja da se bavim radnjom nakon što je u dvorac upala loše nacrtana, džinovska zmija. Čujem da je planirana produkcija nastavka ovog filma otkazana i mislim da je to pametna ušteda novca, vremena i živaca.

04-poster-britanskog-filma

TV
Serija „The Defenders“. Čisto da se zna da Marvel nije bezgrešan. Izveli su okrutan trik, nastavljajući priče heroja koje već volimo (Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage) ili već ne podnosimo (Iron Fist) ovom ne naročito dobro sklopljenom slagalicom. Glavni zaplet je prilično dosadan, kraj je već viđen, ljubavne priče bezmalo izvučene iz sapunske opere... Mada, oni koji su počeli da prate Marvel-Netfliks produkciju vjerovatno nijesu preskočili ovo poglavlje, iako su negdje pročitali da nije doraslo prethodnim, niti će zaobići ovu seriju jer ja tako kažem. Utješna nagrada: Njujork izgleda dobro i kada sve ostalo iznevjeri!

MUZIKA
Sa radija, u taksiju! Obično putujem biciklom, ali skretanje među taksi prevoznike je skoro bez izuzetka praćeno povratkom u prošlu deceniju, često baš na Sunčane skale ili čak Beoviziju. Imam teoriju da sve te plejliste slaže isti di-džej, inspirisan muzikom sa davno prošle maturske večeri i ispunjen nadom da ga prva gimnazijska ljubav i dalje voli i čeka.

FOTO: Damir Krpuljević / vox.com / theworksfilmgroup.com

Portal Analitika