Politika

Najbolje je kad si vanstranački, a stranački

Predsjednički izbori u Crnoj Gori zakazani su za 15. april, ali još nijesu poznati kandidati koji će učestvovati u izbornoj trci. Dok se stranke, kako one na vlasti, tako i one u opoziciji, još uvijek odmjeravaju i dogovaraju koje će adute suprotstaviti jedni drugima, učešće na izborima su najavili nestranački kandidati: biznismen Vasilije Miličković, prof. dr Đorđije Blažić i naučnik Dragan Hajduković. I opozicione partije bi na ovim izborima, takođe, ,,gurale“ neku nestranačku ličnost, pošto ne žele da kandidatu moć- nog DPS-a suprotstave svoje lidere.
Najbolje je kad si vanstranački, a stranački
PobjedaIzvor

Kao mogući kandidati ovog dijela crnogorske političke scene pominju se bivši ministar unutrašnjih poslova Andrija Jovićević, kojeg protežira Demokratski front, novinarka Milka Tadić-Mijović, kojoj podršku pruža dio takozvane građanske opozicije, a tu je i bivši predsjednik CANU Momir Đurović.

Iako učešće nezavisnih kandidata na predsjedničkim izborima od uvođenja višestranačja u Crnoj Gori nije novost, pokazalo se da mnogo bolje prolaze oni iza kojih stoji neka moćna partija ili koalicija od onih koji nastupaju kao predstavnici grupe građana.

To se najbolje vidi na primjeru prof. dr Dragana Hajdukovića, koji se kao vanstranački kandidat okušao na pet izbora za predsjednika države. Bez podrške političkih partija ovaj fizičar, koji već duže živi i radi u Cirihu i za čije se ime vezuje ideja o Crnoj Gori kao ekološkoj državi, nije imao mnogo šansi ni da prođe prvi krug, a kamoli za trijumf na izborima.

KO JE BIO PRVI

Najviše uspjeha kao nezavisni kandidat imao je dugogodišnji profesor crnogorske knjiže vnosti na Filozofskom fakultetu u Nikšiću Slobodan Vujačić. On je na prvim izborima 1990. sa nešto više od 62.000 glasova dospio u drugi krug i tada dobio 176.330 glasova i postao jedini član Predsjedništva SR Crne Gore koji nije pripadao vladajućoj partiji.

Već na izborima za predsjednika Crne Gore 20. decembra 1992. pojavljuju se dva nestranačka kandidata dr Dragan Hajduković i Vesko Kaluđerović. Međutim, u sudaru dva kandidata iz Demokratske partije socijalista, Momira Bulatovića, koji je imao podršku partije i Branka Kostića, koji je na ovim izborima bio „partijski otpadnik“ jer je nastupio kao nestranački kandidat kojeg je „guralo“ Udruženje boraca ratova ’91- 92, dvojica nezavisnih bili su daleko od drugog kruga.

Hajduković je dobio 10.270 glasova (3,6 odsto), a Kaluđerović 1.606 ili 0,6 odsto. Na izborima za predsjednika 1997. godine ponovo su se sudarila dvojica kandidata iz iste stranke, Demokratske partije socijalista, nakon čuvenog raskola u ovoj partiji, Momir Bulatović i Milo Đukanović.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika