Kultura

Fascinantna zbrka sa Timom Robinsom i Holi Hanter

Predivni i nesavršeni junaci Alana Bola natjeraće svakoga da pogleda prvu sezonu do kraja iz čiste radoznalosti. Makar da vidi hoće li se zakucati u zid ili će isporučiti važan socijalni komentar o modernoj američkoj porodici
Fascinantna zbrka sa Timom Robinsom i Holi Hanter
Objektiv/PobjedaIzvor

Dugujemo veliku zahvalnost seriji „This Is Us“, i to ne samo zbog savršeno toplog portreta nesavršene porodice Džeka Pirsona. Njen veliki uspjeh vratio je vjeru velikih TV kuća u format porodične serije. Čelnicima televizije HBO nije bilo potrebno mnogo da se dosjete kog velikog majstora treba da pozovu da bi dobili svog konja za trku.

Izbor je pao na Alana Bola, kreatora projekta „Six Feet Under“ - čudnjikave, vrsno skockane i neodoljivo morbidne serije o porodici pogrebnika, koje smo posljednji put vidjeli na malim ekranima prije 13 godina.

Liberalni par

U seriji „Six Feet Under“ Bol je okružio glavne likove leševima, kovčezima i vijencima cvijeća, tjerajući ih da prevrednuju sopstvene živote suočavajući se svakodnevno sa pogledom smrti. Od 2001. do 2005. kada je emitovan serijal rekao nam je mnogo o vrlinama i manama tadašnjih američkih porodica. Sličnu temu zagrizao je i u novom projektu „Here and Now“.

Noseći stubovi Bolove serije su pisac i profesor filozofije Greg i advokatica Odri Bišop, koje vrsno igraju Tim Robins i Holi Hanter. Ovaj progresivni, liberalni bračni par uvijek je išao težom linijom otpora. Greg i Odri poželjeli su da imaju multikulturalnu porodicu u vječito rasno-tenzičnoj Americi. Nakon mnogo godina, usvajanje djece iz Liberije, Vijetnama i Kolumbije i dobijanje biološke ćerke stvorili su vrlo bizarno porodično okruženje.

Ešli (Džerika Hinton), njihova najstarija ćerka crne boje kože, uspješno vodi modni sajt, ali ne može da pomjeri svoj mješoviti brak sa mrtve tačke. Njihov najstariji sin Dak (Rejmond Li), rođen u Vijetnamu, bavi se lajf koučingom.

Srednji sin Ramon (Danijel Zovato) porijeklom je iz Kolumbije, gej je i bavi se dizajniranjem video-igara. Najmlađa ćerka Kristen (Sozi Bejkon) je tinejdžerka koja svakodnevno puši travu, traži momke po Fejsbuku, svađa se sa majkom i navlači konjsku masku na glavu da bi sakrila nesigurnost – ne obavezno ovim redom.

02-tim-robins

Složena dijagnoza

Već u prvoj jednočasovnoj epizodi brzo postaje jasno da su svi članovi naizgled uspješne porodice intelektualaca puni emotivnih rupa. No, njihove intimne mizerije i nemire u posljednjih deset minuta pilota orkanski izvlači na površinu neočekivano otkrovenje – Ramon odjednom počinje da halucinira.

Ova panična epizoda podsjeća njegovu majku na prvi šizofreni napad njenog brata. Intelektualka automatski pokušava da uklopi neobjašnjivo u sistem vjerovanja koji joj je poznat, ali sudeći po finalu i Ramonovoj posjeti psihijatru, odgovor nije obična medicinska dijagnoza.

Zvuči haotično, zar ne? Da, prva od deset epizoda prve sezone jeste zbrka, ali scenario Alana Bola i perfektno uigrana glumačka ekipa čine je fascinantnom i beskrajno zanimljivom. Porodica Bišop je oličenje „melting pota“ (eng: lonac za pretapanje) koji je pošao po zlu.

03-holi-hanter

Loše kritike

Četvoro djece za sada ima zajedničku samo jednu crtu - otpor prema roditeljima koji ih „koriste kao reklamu da bi dokazali koliko su njihova shvatanja napredna“. Dobili smo samo naznake pojedinačnih unutrašnjih konflikata, ali i to je dovoljno da vidimo veliki potencijal i pitanja koja će Bol otvoriti o američkoj porodici u 21. vijeku.

Međutim, recenzije kritičara koji su vidjeli četiri epizode unaprijed nijesu nimalo laskave, iako se teško složiti sa većinskim argumentom da su Bolovi novi junaci nezanimljivi. To nije tačno. Baš njihova neobičnost nagoni na dalje gledanje, budeći želju da provedemo što više vremena sa njima, makar se ništa ne događalo i samo ih slušali kako se svađaju i dave u sopstvenoj mizeriji.

S druge strane, svjetski kritičari imaju pravo da Bol ovog puta žonglira sa svaštankom. Već na početku serije bombardovani smo filozofskim temama, problemima odrastanja, nedostatkom empatije, pitanjima seksualne slobode, (lažnim) sjajem liberalizma, krizom srednjih godina, pretjeranom upotrebom narkotika i alkohola, opasnostima od socijalnih mreža... Ukratko, svim gorućim pitanjima modernog doba.

04-kadar-is-serije

Lice nadrealnog

Ako Bol uspije da ukalupi sve ove elemente u skladnu cjelinu dobićemo seriju značajnu kao „Six Feet Under“, samo što ovdje glavni likovi ne preispituju vrijednost života susrećući se sa smrću, već intelektualna i naučna uvjerenja kada pogledaju u lice nadrealnog. U slučaju da od fascinantnog haosa ostane samo zbrka, rezultat će biti bezvrijedna definicija političke korektnosti u TV formatu.

Što god na kraju dobili, jedno je sigurno i važi čak i za najsurovije Bolove kritičare: predivni, unikatni i nesavršeni junaci ove serije natjeraće svakoga da pogleda prvu sezonu do kraja iz čiste radoznalosti. Makar da vidi hoće li se Bol zakucati u zid ili će ipak isporučiti važan socijalni komentar uvijen u najfiniju metafiziku.

M. I.

 

FOTO: screenshot

Portal Analitika