Kultura

Kita cvijeća

Da lik Kristijana Greja iz franšize „Pedeset nijansi čega-god“ nije zgodan i mlad, već da je neki proćelavi, kratkonogi čiko sa ogromnom drobinom, teško bi se žene naložile na ovu bajku
Kita cvijeća
Objektiv/PobjedaIzvor

Treći nastavak franšize „50 Shades of Gray“ stigao je u bioskope da ponovo „uzbudi svijet“. Nakon ogromnog uspjeha filmova iz 2015. i 2017, koji su zaradili više od 950 miliona dolara širom planete, Dakota Džonson i Džejmi Dornan ponovo „provociraju“ sa postera filma „Pedeset nijansi čega-god“ i to namjenski - pred Dan zaljubljenih.

Ciljna grupa

Dan zaljubljenih... Kad je ovaj praznik „brendiran“, 14. februar zamišljen je kao dan kada se voljenoj osobi iskazuje pažnja, poklanjaju se srca i čokolade, zaklinje se na ljubav za čitav život... Ili ne?

U moderno doba, nakon što su na scenu stupili ozbiljni marketing giganti, stvari su se drastično promijenile. Ključna ciljna grupa i recept za marketinški uspjeh postale su žene.

Tržište su preplavile knjige i filmovi u kojima je princ na bijelom konju obavezno poznat i/li uspješan, ali „duboko nesrećan“, nedodirljiv, perverzan ili otuđen muškarac sa „maminim problemima“.

Odjednom su sve mane ovakvih mladoženja postale seksi, primamljive i prihvatljive. Dakle, idealni mamci za veliki broj dama koje, maštajući da će jednom izgovoriti rečenicu: „Gospođa Grej će vas sada primiti“, bježe od svakodnevice.

02-domaci-poster

Izokrenuta bajka

Trilogija „Pedeset nijansi čega-god“ je izopačena verzija Pepeljuge, čija je priča prilagođena modernim „standardima“. Otkako je svijeta i žena, one su tražile ljubav, strast i moćnog muškarca kraj kog će se osjećati sigurno. Poslije mnogo emotivnih razočaranja, u doba kada je gotovo eliminisan svaki tabu - naročito seksualni - žene su dobile „sado-mazo bajku“ da ispuni njihove emotivne potrebe i fantazije u krevetu.

To što od sado-mazo „sportske discipline“ u ovoj trilogiji nema ni traga, ako ne računamo gomilu izloženih bičeva, nikome ništa. Ali, nema veze – žene hrle u bioskope, jer pokušavaju da nadoknade nedostatak akcije u vlastitom krevetu gledajući tog savršenog ljubavnika koji pruža neviđeno seksualno iskustvo.

Da li je riječ o nemaštovitim osobama koje između zgusnutih dnevnih obaveza traže svoju dozu virtuelnog seksa? Ili o nezadovoljnim ženama koje nikada nijesu tražile svom muškarcu da im ispuni želje, jer je to, zaboga, sramota, ili bi pomislio, ne daj bože, da su drolje? Pade mi na pamet onaj đedo iz filma „Ljepota poroka“ našeg Živka Nikolića i rečenica: „Sa kakvim mi međedom život prođe, kukala mi majka“.

Velika uvreda

Sve u svemu, većina žena se odjednom masovno uždila za žestoki seks – štogod to značilo. Nego, da lik Kristijana Greja nije zgodan i mlad, već da je neki proćelavi, kratkonogi čiko sa ogromnom drobinom, teško bi se žene naložile na ovu bajku. Cijela priča junakinje koju igra Dakota Džonson je velika uvreda za dostojanstvo žene. Pa što je Anastasija ili Ana Stil osim sponzoruša? Zaljubila se, nesrećnica? Ih, jake mi ljubavi.  

Dan zaljubljenih? Ma dajte... Trilogija „Pedeset nijansi“ je samo voajerski odraz modernog dokoličarskog i egocentričnog društva koje se vrti oko svega, a najmanje oko ljubavi. A kada se vrti, onda je ljubav najčešće prikazana izvitopereno, sebično i podređeno interesima.

Na kraju će ispasti da su muškarci veće romantične duše, koje i dalje misle da njihove ljubljene za Dan zaljubljenih žele večeru i kitu cvijeća. Dragi muškarci... Kitu, da, ali cvijeća, ne.

 

Mirjana POPOVIĆ

 

FOTO: tracara.rs

Portal Analitika