Društvo

Đeca - nemoćni taoci sopstvenih roditelja

Ni nakon jednog od posljednjih, ali i najintenzivnijih povratničkih talasa sa teritorija takozvane ISIL države, unutar granica Sirije, samo je jedna od pet neformalnih vjerskih humanitarnih misija iz Sandžaka, sa Kosova i iz Makedonije, evidentirala tek jednu povratničku porodicu, rodom iz Sandžaka.
Đeca - nemoćni taoci sopstvenih roditelja
PobjedaIzvor

Radi se o izvjesnom Eminu H. iz okoline Novoga Pazara, koji je sa šerijatskom ženom Anitom Š. i maloljetnom ćerkom, sticajem spleta raznih ali srećnih okolnosti uspio da se krajem novembra prošle godine domogne Švajcarske, odnosno rođene sestre, švajcarske državljanke, inače cijenjene ljekarke u jednoj od ciriških klinika.

MISTERIJA SLIJEPE ŽENE

Dvije i po godine ranije, u Srbiju, zemlju porijekla, pod misterioznim okolnostima, sa ISIL ratišta, dobjegla je oslijepljela Makrifete Š. sa dvoje maloljetne đece, a nešto kasnije pokušao je da joj se „pridruži“ šerijatski muž, Sandžaklija Ferat Kasumović, o čemu je Pobjeda informisala opširno, u nekoliko navrata. Kasumović je, kako je pisala Pobjeda, svojevremeno bio desna ruka Prijepoljca Abida Podbićanina, jednog od osnivača novopazarskog Furkana, a zatim i komandanta terorističke ISIL-formacije koju su činili džihadisti pretežno iz zemalja Zapadnog Balkana.

Zbog sumnje da su planirali bombaške napade u Beogradu i Rimu Kasumoviću i Podbićaninu sudi se u glavnom gradu Srbije, iako je Prijepoljac nedostupan sudskim organima.

PRIJETNJE ODMAZDOM

Sve vrijeme od povratka sa teritorije takozvanog kalifata, Makrifete je sa đecom pod svojevrsnom zaštitom nadležnih službi, jer Kasumovićevi saborci, sljedbenici i dio radikalnih tekfirdžija iz Sandžaka i sa Kosova, smatraju da je upravo ta slijepa žena izdala šerijatskog muža i cijelu grupaciju sandžaklija na čelu sa Podbićaninom.

Zato joj prijete odmazdom, odnosno smrću.

Pet porodica iz Crne Gore

Prema Pobjedinim izvorima, najvjerovatnije negdje na teritoriji Sirije, nalaze se tri bračna para i jedna tročlana porodica čiji su članovi državljani Crne Gore. Riječ je o šerijatskim supružnicima Ines C. i Samiru H, Almedini R. i Damiru M. i Emini L. i Sulju K. Tamo su još i brat i sestra Adela i Ibro K.

Što se žene i dvoje maloljetne đece pokojnog Mirze H. tiče, brojni pokušaji da se poslije njegove pogibije Amina K. vrati sa đecom u zemlju porijekla, ostali su bezuspješni. Jednostavno, Mirzina šerijatska žena je energično odbijala bilo koju od ponuđenih joj mogućnosti. Ostaje, dakle, činjenica da se do sada u Crnu Goru vratila jedna tročlana porodica: muž i žena, Hamid B. i Kerima E. sa maloljetnom kćerkom.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika