Društvo

Sud potvrdio nadležnost nad odlukama Skupštine

Osnovni sud u Podgorici je današnjom odlukom potvrdio svoju nadležnost u odnosu na odluke Skupštine, ocijenio je bivši član Savjeta Javnog servisa Goran Đurović, dodajući da sa tim jedino ne mogu da se pomire poslanici Demokratske partije socijalista (DPS).
Sud potvrdio nadležnost nad odlukama Skupštine
Agencije/Portal AnalitikaIzvor

Vijeće podgoričkog Osnovnog suda danas je, odlučujuči po žalbi, ukinulo privremenu mjeru kojom je Skupštini naloženo da Đurovića vrati u Savjet Radio-televizije Crne Gore (RTCG).

Đurović je kazao da je Odluka Vijeća, kojom je ukinuta privremena mjera i onemogućen njegov povratak u Savjet RTCG, donijeta nakon nezapamćenog političkog pritiska poslanika DPS-a koji danima osporavaju nadležnost suda u ocjeni zakonitosti pojedinačnih akata Skupštine Crne Gore.

„Sud je i današnjom odlukom potvrdio svoju nadležnost u odnosu na odluke skupštine, sa čime jedino ne mogu da se pomire poslanici DPS-a“, navodi se u saopštenju Đurovića.

Prema njegovim riječima, nakon današnje izjave lidera DPS-a Mila Đukanovića da sud ne može ukidati političke odluke Skupštine, „očigledno je da je nezakonito razrješenja članova Savjeta RTCG politička odluka DPS-a koju su poslanici te partije sproveli u djelo“.

„Argumentacija koju je iznio predsjednik DPS-a, identična onoj koju danima ponavljaju poslanice i poslanici ove partije, ukazuje na njegovu neopterećenost znanjem, ali i namjeru da se manipulacijama zbuni crnogorska javnost“, kazao je Đurović.

Kako je naveo, jalovi primjer o tome kako bi sud mogao da vrati na posao premijera, nakon što ga Skupština smijeni, upravo je plasiran u svrhu tih manipulacija, jer ni na koji način nije istovjetan sa slučajevima razrješenja članova Savjeta RTCG.

„Za razliku od smjene premijera, koja se u Skupštini može izglasati kao politička odluka, u skladu sa Ustavom, odluka o razrješenju članova Savjeta RTCG nije smjela da bude politička jer Skupština, osim što donosi odluke na osnovu Ustava, donosi odluke i u postupcima povjerenim posebnim zakonima“, precizirao je Đurović.

On je kazao da nadležnost u preispitivanju upravo takvih, pojedinačnih pravnih akata, imaju sudovi, „a Vijeće Osnovnog suda je današnjim rješenjem to još jednom potvrdilo“.

„Osnovni sud će nastaviti postupak, i siguran sam da će jednog dana biti potvrđeno nezakonito djelovanje skupštinske većine u ovom procesu. Nažalost, RTCG i građani od takve odluke neće imati velike koristi, jer će javni servis uskoro biti ponovo pod jakim uticajem DPS-a“, smatra Đurović.

Skupštinska većina je, kako je naveo, prvo kršeći Zakon o RTCG razriješila nepodobne članove Savjeta, zatim je u Savjet dovela svoje saradnike, „a sada je otvoren prostor da još jedan saradnik vladajuće partije bude izabran za člana Savjeta RTCG“.

„U prilog ovoj tvrdnji govori podatak da su se u prikupljanje podrške NVO u procesu imenovanja kandidata za novog člana Savjeta RTCG, Gorana Sekulovića, uključili poslanici DPS-a i cijela partijska infrastruktura“, kazao je Đurović.

On je dodao da je, dešavanjima u posljednjih nekoliko mjeseci, zaključno sa odlukama Skupštine, DPS u cjelosti obesmislio Zakon o nacinalnom javnom emiteru RTCG.

Portal Analitika