Svijet

Crni dan za slobodu štampe

Sud u Istanbulu osudio je na doživotni zatvor šest novinara optuženih za umiješanost u propali puč 2106, saopštila je turska agencija Anadolija.
Crni dan za slobodu štampe
Portal AnalitikaIzvor

Anadolija je navela da su među osuđenim Ahmet Altan, bivši glavni urednik lista Taraf, njegov brat, novinar i profesor Mehmet Altan i istaknuta novinarka Nazli Ilidžak.

Novinari su optuženi za veze sa muslimanskim propovjednikom Fetulahom Gulenom koji se nalazi u izgnanstvu u SAD i koga Turska smatra organizatorom neuspjelog puča 15. i 16. jula 2015. Oni su od početka negirali bilo kakvu umiješanost u puč. 

Novinari su proglašeni krivim za "pokušaj rušenja turskog ustavnog poretka" i članstvo u terorističkoj organizaciji. Njihovo suđenje kritikovali su aktivisti za odbranu slobode medija. 

Reporteri bez granica (RSF) napisali su na Tvitera da je ovo "crni dan" za slobodu štampe u Turskoj. Prošlog mjeseca turski sud je odbio da oslobodi Mehmeta Altana uprkos odluci Ustavnog suda u kojoj se navodi da je njegovo zatvaranje predstavlja kršenje njegovih prava. 

Šezdesetpetogodišnji Mehmet Altan, autor više djela o politici, uhapšen je u septembru 2016. zajedno sa bratom Ahmetom (67). Ilidžak, 73-ogodišnja novinarka i spisateljica koja je do 2013. radila za veliki provladin list sabah, je u zatvoru od jula 2016. godine. 

Ostalo troje danas osuđenih su bivši direktor marketinga dnevnika Zaman Jakup Simsek, instruktor policijske akademije Sirki Tugrul Ozengul i grafičar Zaman Fevzi Jazidži. 

Poslije propalog puča turska vlada je sprovela velike čistke, više od 50.000 ljudi je uhapšeno a više od 140.000 otpušteno ili suspendovano s posla. 

Turska je na 155. mjestu od ukupno 188 u klasifikaciji slobode medija koju prave Reporteri bez granica.

Portal Analitika