Kultura

Our Cartoon President: Bezuba satira o Trampu

Ko će da gleda ovu seriju? Trampovi glasači neće, a njegovim oponentima nije potrebna. Animirani Tramp izgleda toliko naivkasto, da je velika šansa da do kraja sezone kraj malih ekrana ostanu samo članovi Prve porodice
Our Cartoon President: Bezuba satira o Trampu
ObjektivIzvor

Ne postoji ništa lakše, niteže od ismijavanja Donalda Trampa. Ruganje američkom predsjedniku je lako zahvaljujući enormnim količinama gluposti koje prosipa iz Bijele kuće gotovo na dnevnoj bazi. S druge strane, ne postoji ništa zahtjevnije od satirizovanja trampovske stvarnosti poslije svih sitkoma, talk show emisija, imitacija od Aleka Boldvina do Džonija Depa i internetskih nepodoština koje mjesecima rastržu Trampa i njegov kabinet.

No, kreatori nove animirane serije „Our Cartoon President“ sa Stivenom Kolbertom na čelu, izgleda nijesu pogledali đa'olji gif ili pročitali bilo koji tvit napisan na račun američkog predsjednika. Da jesu, početak njihovog šoua ne bi izgledao tako bajato – kao da su Kolbert i ekipa prvi provalili koliko je Trampova vladavina stupidna.

02-tramp-i-melanija

Homer i Piter

Oči se pretvaraju u propelere odmah na početku prve epizode „State of the Union“. Animirani Tramp obraća se gledaocima, razuvjeravajući ih u „glasine“ da će ga ova serija humanizovati na bilo koji način. Nažalost, ostatak prve i druga epizoda, emitovane na Šoutajmu, pokazuju suprotno. Ne samo što se „Our Cartoon President“ bavi vrlo opasnom rabotom humanizovanja narandžastog vođe, već pretvara Trampa u glupkastog, naivnog i bezazlenog (!) lika koji mnogo podsjeća na djetinjaste, debeljuškaste tatice iz američkih sitkoma.

Jedina sreća u ovoj nesreći zvanoj „bezuba satira“ je činjenica da je „Our Cartoon President“ možda najneduhovitiji šou koji se upravo emituje na televiziji. Da se iole koja fora primila na početku, animirani Tramp bi slobodno mogao da se smjesti pored voljenih kolega – Homera Simpsona ili Pitera Grifina iz animirane serije „Family Guy“.

03-don-dzunior-i-erik

Izanđale fore

Poslije ovako očajnog početka ostaje jedno pitanje.Ko će da gleda ovu seriju, naročito u SAD-u? Trampovi glasači neće, a njegovim oponentima sigurno nije potrebna. Štoviše, animirani Tramp izgleda toliko naivkasto, da je velika šansa da do kraja preostalih osam epizoda desetodjelne sezone kraj malih ekrana ostanu samo članovi Prve porodice. Nema šanse da se animirani ne dopadne stvarnom Trampu!

Naravno da „Our Cartoon President“ mora da se dopadne Trampu kada je njegova animirana verzija 200 puta slađa (!) od originala. Pravi neukusne, ali sasvim bezopasne šale na račun predsjednikove afere sa porno zvijezdom, mizoginije, supruge Melanije, ćerke Ivanke i njenog muža, Trampovog savjetnika Džareda Kašnera, vječno otvorenih usta sina Erika i nesposobnosti Donalda Džuniora...

Fore na račun Trampove ljubavi prema jutarnjem programu Foksa, „Fox and Friends“ i bojevim glavama nuklearki su priča za sebe. Nešto ovako izanđalo odavno nije zaposjelo male ekrane. U doba kada ni najbolje televizije ne mogu da održe korak sa svježim vijestima, a kamoli jadni sitkom, Kolbertov šou djeluje potpuno prevaziđeno.

04-dzared-kasner-i-ivanka-tramp

Čista dosada

Ruku na srce, postoji jedan smiješni momenat u prvoj epizodi. To je scena koja prikazuje Stivena Milera, autora Trampovih govora, kako piše još jedno „pakleno“ predsjednikovo obraćanje, sado-mazohistički obješen o kuke sa plafona, dok ređa rečenice kao da mu ih na uho šapuće đavo - glavom i repom. Ostatak duhovitosti svodi se na novinare koji kazuju Trampovim sinovima da im je čast zbog toga što sjede kraj nekoga ko je nekada bio predsjednikova sprema.

Poslije 26 minuta prve epizode imate osjećaj da je prošlo 62 i da je prošla, bezvezna sezona serije „South Park“, u kojoj je ismijan Tramp, nešto najbolje što ste gledali u životu. „Our Cartoon President“ je toliko loš, da pored njega najgore sautparkovske epizode djeluju kao melem za oči. I to nije smiješno. To je tragično. Tragična je svaka satira koja ne može da održi korak sa bizarnostima iz stvarnog života. M. I.

FOTO: indiewire.com / tvtime.com

Portal Analitika