Kultura

Internacionalni tim predstavlja Crnu Goru

Crnu Goru će na 16. Međunarodnom bijenalu arhitekture u Veneciji jednoglasnom odlukom žirija predstavljati međunarodni tim arhitekata, pisaca, istraživača, pejzažista, kreatora i umjetnika. Preporučuje ga projekat od zajedničkog interesa, koji bi mogao biti početak vraćanja dostojanstva prostoru koji smo naslijedili.
Internacionalni tim predstavlja Crnu Goru
Portal AnalitikaIzvor

Tema Bijenala je slobodan prostor. Vizija tima je, kažu, direktna i jasna. Imaće obilježja naše kulture i tradicije samo u naznakama.

U suštini, okvir za kritičku analizu zajedničkog prostora biće u priručniku za preživljavanje prostorne stvarnosti, umrežavanju partnera u projektu, instalaciji i raspravama o gradnji.

"Pobjednički rad se ne vezuje za određenu lokaciju u Crnoj Gori, niti za neki region", kaže komesar izložbe Dušan Vuksanović.

"Da je više takvih arhitektonskih projekata, zasnocvanih na procesualnosti, ne bismo imali ono čudovište nad hotelom "Podgorica" koje je apsolutno nacionalna sramota. Ovo je nešto što afirmiše sve one procese prije nego što zlo bude učinjeno", ističe član žirija Petar Ćuković.

Iskustvo sa najuglednije izložbe arhitekture u svijetu već imaju. Predvodiće ih Krešimir Rogina, učenik priznatog arhitekte Ranka Radovića.

"Kroz izvođački projekat, autori su dužni i bavezani da sarađuju sa kustostom i oragnizacionim timom Bijenala, da imaju jaku vezu sa lokalnim kontekstom i da do kraja realizacije oni budu dio našeg projekta", saopštila je kustoskinja postavke Sonja Radović Jelovac.

Organizatori obećavaju da ćecrnogorski paviljon, od 26. maja do 19. novembra, biti velika scena za komunikaciju, zapažen i zapamćen.

Portal Analitika