Politika

Propali pregovori opozicije, ništa od zajedničkog kandidata

Pregovori crnogorske opozicije oko zajedničkog kandidata propali su danas. DF je smatrao da je najbolji kandidat Andrija Jovićević, dok je dio "građanske opozicije" istrajao na stavu da bi najbolje rješenje bila - Milka Tadić Mijović.
Propali pregovori opozicije, ništa od zajedničkog kandidata
P. Z.
P. Z.Autor
Portal AnalitikaIzvor

Predstavnici Demokratskog fronta (DF) napustili su u 15:20 časova sastanak opozicije na kojem se razgovaralo o zajedničkom predsjedničkom kandidatu. Sastanak je, kako javlja naš reporter s terena, napustio i lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović. Iz DF-a su, kako nezvanično saznajemo, insistirali da predsjednički kandidat opozicije bude Andrija Jovićević, s čim se ostatak opozicije ne slaže. Lideri tzv. građanske opozicije ostali sukratko vrijeme na sastanku, a predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković napustio je skup nešto prije 16:30 časova.

Danilović je saopštio da opozicija nije uspjela da postigne dogovor, te da su ostali na početnim pozicijama.

"Izvjesno je da pregovori neće biti nastavljeni. Izjasnio sam se da podržavam oba kandidata, ali ako Ujedinjena Crna Gora ima mogućnost da bira, mi bismo izabrali Jovićevića. Ostaje mogućnost da neko, ukoliko pronađe kompromis, taj kompromis predstavi, ali ne bih rekao da je to izvjesno", rekao je on nakon sastanka.

S druge strane, lider URA-e Dritan Abazović kazao je da opozicija nije pokazala spremnost da se nađe zajednički kandidat.

"Mislim da se nije pokazala spremnost kolega da se nađe kompromisno rješenje ili neko treće rješenje i da je to otežalo stvaranje nekog potencijalnog dijaloga ubuduće", kazao je Abazović.

Sastanak kompletne crnogorske opozicije počeo je u 13 časova u Hotelu Centre Ville.

Skupu prisustvuju lideri Demokrata Aleksa Bečić, Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić, GP URA Dritan Abazović, Socijalističke narodne partije Vladimir Joković i Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, dok je učešće lidera DEMOS-a Miodraga Lekića bilo neizvjesno sve do juče, kada je potvrdio prisustvo.

Iz Demokratskog fronta sastanku su se odazvali Andrija Mandić, Nebojša Medojević, Milan Knežević i Janko Vučinić.

Sastanak je iniciralo Predsjedništvo Demokratskog fronta koje je u pismu liderima opozicije konstatovalo da su još u septembru predstavili Platformu o zahedničkom opozicionom djelovanju.

“Podsjećamo Vas da je Predsjedništvo DF - a još u septembru prošle godine predstavilo Platformu o zajedničkom opozicionom djelovanju koja podrazumijeva nestranačku ličnost za predsjedničkog kandidata ali i zajednički opozicioni nastup na lokalnim izborima koji bi trebalo da se održe u maju 2018. godine. Pošto smo u proteklih nekoliko dana putem sredstava javnog informisanja shvatili da u stranci čiji ste predsjednik postoji spremnost da podržite ideju o nestranačkoj ličnosti kao predsjedničkom kandidatu, a da bi izbjegli svaki vid spekulacija na ovako ozbiljnu temu, navodni ekskluzivitet posredništva i licitiranja imenima mogućih kandidata, smatramo neophodnim održavanje zajedničkog sastanka parlamentarnih opozicionih predsjednika”, piše u pismu.

Do sada, doduše samo u neformalnim kontaktima, kao mogući kandidati opozicije figurirali su Andrija Jovićević i Milka Tadić Mijović.

Juče, doduše veoma stidljivo, dio funkcionera prosrpskih partija i SNP-a je pominjalo da bi „dobar kandidat opozicije bio bivši predsjednik CANU Momir Đurović“.

P.Z.

 

 

Portal Analitika