Svijet

NATO sprema "vojni Šengen" zbog Rusije

Njemačka je ponudila NATO da formira novi komandni štab koji bi trebalo da za brzo premještanje jedinica i materijala unutar Evrope. Tu ideju iznijela je njemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lajen na sastanku NATO u Briselu.
NATO sprema "vojni Šengen" zbog Rusije
Portal AnalitikaIzvor

“Njemačka je ponudila da bude zemlja koja će unutar saveza da organizuje izgradnju takvog centra“, rekla je Fon der Lajenova. 

Ministarka je naglasila da NATO mora, u “slučaju krize ili napetosti“, da bude u stanju da brzo premješta jedinice. 

U prilog Njemačke, kao zemlje koja bi na sebe preuzela odgovornost da pokrene i organizuje te nove zadatke, kako je rekla Fon der Lajenova, ide “položaj u srcu Evrope“ i “iskustvo kada su u pitanju logistika i podrška“. 

Nije precizirano gdje bi tačno trebalo da se nalazi novi logistički štab NATO, ali sve govori u prilog tome da bi to mogao da bude region oko Kelna i Bona u Njemačkoj, gdje se već nalaze mnoge ustanove Bundesvera. 

Jačanjem komandnih struktura i jedinica NATO pre svega reaguje na politiku Rusije koja se percipira kao agresivna. Od ukrajinske krize i ruske aneksije Krima, NATO je osjetno pojačao vojno prisustvo na istoku Evrope. 

Sada se tome prilagođava i komandna struktura, tj. postoji potreba za brzim premještanjima jedinica iz SAD u Evropu, kao i unutar same Evrope. U jeku politike popuštanja napetosti tokom proteklih decenija, vojne strukture znatno su redukovane. Od nekoliko desetina glavnih vojnih štabova, ostalo je još samo sedam, a ljudstvo je smanjeno sa 20.000 na 6.800. 

U jednom tajnom NATO izvještaju izražava se sumnja u to da Savez u ovom trenutku može na odgovarajući način i dovoljno brzo da reaguje na eventualni iznenadni napad Rusije. Pored stanja puteva i željezničkih pruga koje vode ka istoku, a koje bi mogle da dođu u obzir za vojno korišćenje, problematične su i birokratske prepreke prilikom transporta jedinica i materijala. 

Zato njemačka ministarka Ursula fon der Lajen predlaže uvođenje neke vrste “vojnog Šengena“. “Ako u slučaju krize ili napetosti želimo da jednice brzo prebacujemo unutar Evrope, onda bi to moralo da bude precizno isplanirano i mora se odvijati u velikoj brzini i s visokom stepenom efikasnosti“, rekla je njemačka ministarka odbrane. 

Portal Analitika