Crna hronika

Velimirović : Mogu da pokažem gdje sam tačno bacio oružje, morao sam ga da kupim jer bi mi "odletjela glava"

U Višem sudu u Podgorici danas  je nastavljeno suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016 saslušanjem Mirka Velimirovića. On je kazao da nije dobio od Tužilaštva, nakon što se predao, nikakav dokument na osnovu kojeg bi govorio nestine. Na pitanje da li bi tačno na mapi mogao da pokaže mjesto gdje se sreo sa Fadiljem, Albancem od koga je kupio oružje gdje je uzeo oružje i gdje je kasnije u jezeru bacio oružje, Velimirović je potvrdno odgovorio  i pozvao ih da da slobodno podju sa njim i da će im pokazati.
Velimirović : Mogu da pokažem gdje sam tačno bacio oružje, morao sam ga da kupim jer bi mi "odletjela glava"
Portal AnalitikaIzvor

Suđenje se nastavlja sjutra u 9 sati.

14.00 - Nakon što je sutkinja rekla da se današnji pretres završava, Velimirović je zatražio od suda da mu zaštiti bezbjednost, jer se u sudnici čulo da ima javnu kuću, da švercuje svinje i danas da gradi etno selo u Zubinom potoku. Sutkinja je kazala da ona ne može unaprijed da zna što će da pitaju advokati.

13. 35- Advokat nastavlja pitanjima oko toga kako je bacio oružje, kako je ušao u čamac, kako je istovremeno veslao i bacao oružje. "Prvo malo veslam, pa bacam oruže. Nijesam ustajao kada sam puške, ali jesam kada sam bacao municiju", odgovorio je Velimirović. Kaže i da nije bilo opasnosti da se čamac prevrne.

13.20 -  Svjedoka Velimirovića je nastavio da ispituje advokat Dražen Medojević. Pitao ga je da li zna za još neki slučaj da je Albanac prodao oružje Srbinu na Kosovu, na što je Velimirović rekao da ne zna. ''Koja su vaša saznanja bila u vezi Fadilja i zašto ste njega izabrali za nabavku oružja'', pitao je advokat. ''Zato što je rekao da sve za pare može da uradi'', odgovorio je svjedok. 

13.10 - Sutkinja je uskratila odgovor na pitanje advokata da li mu je poznato da je Njemačka označila Sindjelića kao osumnjičenog za šverc 40 pištolja koji treba da završe u Njemačkoj u avgustu 2016. godine. 

Nakon toga ponovo je došlo do polemike na relaciji advokat Jovanović, sutkinja i tužilac Katnić oko toga da li tužilac dobacuje advokatu dok postavlja pitanja svjedoku.

12.55 - Na pitanje da li bi tačno na mapi mogao da pokaže mjesto gdje se sreo sa Fadiljem, gdje je uzeo oružje i gdje je kasnije u jezeru bacio oružje, Velimirović je potvrdno odgovorio  i pozvao ih da da slobodno podju sa njim i da će im pokazati. Naveo je da nije bio prisutan 16. oktobra kada se slikalo oružje u kući i da nije pitao ko je vlasnik kuće. 

12.45 - Suđenje se nastavlja, nakon što je Dikić rekao da mu je bolje i da može da prati sudjenje.

12.26 -  Optuđeni Bratislav Dikić se osjeća loše, pa je sud odredio pauzu.

12.20- Sutkinja je uskratila dio pitanja koji se odnose na istinitost iskaza u posebnom postupku kada je Velimirović sklopio sporazum o priznanju krivice sa Tužilaštvom. "Šta je istina, ovo šta sada pričate ili što je u presudi Tužilaštva, koja je dio dokaza", pitao je advokat. "Ne znam što piše u toj presudi, osim da sam osudjen godinu uslovno, odnosno šest mjeseci zatvora", rekao je Velimirović. Sutkinja Suzana Mugoša je objasnila da je to poseban postupak, pravosnažno okončan i da ne može odgovarati na pitanja koja se na to odnose.

Advokat je ponovo prigovorio sutkinji da ne reaguje na upadice Katnića, na što je ona odgovorla da nije čula, pozvala ga da on kaže, ali je on odbio.

12.10- "Da li vam je neko rekao prije ove akcije da je Sinđelić doušnik policije u Srbiji", pitao je advokat.

Nije, odgovorio je svjedok. Kaže da je u telefonskom razgovoru šifra rakija bila za oružje i da je tu šifru izmislio Sinđelić. 

12.00- Advokat Jovanović nastavlja ispitivanje pitanja o komunukaciji Velimirovića i Sinđelića putem specijalnog telefona. Velimirović kaže da se ne sjeća ni kada je ni koliko dugo razgovarao sa Sinđelićem.

Velimirović kaže i da je sa Fadiljem, Albancem od koga je kupio oružje. komunicirao na srpskom jeziku. Dodaje da su sa njim, malo dalje bili lovci, za koje je rekao da misli da su Albanci.

11.56- Velimirović kaže i da misli da nije zvao nikoga od državnih organa Crne Gore da ih propuste preko granice. Kaže da ne može da se odredi koliko su na granici, kada su prelazili u Crnu Goru, bili zadržani. Velimirović kaže da mu Sinđelić nikada nije pominjao da ima veze sa BIA kao i da ga EULEKS nikada o ovom slučaju nije saslušavao.

11.50 - Vijeće je uskratilo odgovor na pitanje da li je Velimiroviću određen pritvor ili zadržavanje nakoh hapšenja. Uskraćen je odgovor na pitanje da li ga od hapšenja čuva policija. Sutkinja je objasnila da je Velimirović samo u svojstvu svjedoka u sudnici i da je postupak protiv njega kao okrivljenog okončan.

Advokat Miroje Jovanović navodi da ne postoji trag da je Velimirović bio pritvoren. Velimirović je naveo da je saslušan u Tužilaštvu nakon što je uhapšen. “Nisam imao svojstvo svjedoka 16. oktobra 2016. godine, i ne znam da li sam imao to svojstvo 17. i 18. oktobra”, odgovara Velimirović.

11.35 - Suđenje se nastavlja nakon pauze.

"Da li je svjedok trebao da preprorda oružje koje je kupio"?, pitao je advokat.

"Ja sam kupio oružje i rekao Fadilju da je namijenjeno za dalju prodaju, ali nije bilo. Nisam rekao tužilaštvu da ovo oružje ide dalje za prodaju. Rekao sam tužilaštvu da moram to da uzmem, jer za to ide glava ako ne ispoštujem", kazao je Velimirović.

11.00- Sutkinja je odredila polusatnu pauzu.

10.50 - Sutkinja je nekoliko puta opomenula advokata Jovanovića da zloupotrebljava postupak i da komentariše i zbunjuje svjedoka.

10.40 Velimirović kaže da nije siguran da li se Sinđelić predstavljao kao Saša ili Aleksandar, već samo Sinđa i Sinđelić. Nije mogao da opredijeli da li se po centralnoj Srbiji kretao sa vozilom "fiat" čačanskih tablica. 

10. 34 - Sud je uskratio pitanje advokata da li mu je nakon svih ovih događaja naglo poboljšana materijalna situacija, kao i da li je počeo da gradi etno selo u Zubinom potoku. Velimirović je insistirao da odgovori, jer kako je rekao sve ide u javnost, a sve to nije istina, ali je sutkinja odbila navodeći da po zakonu pitanje nije dozvoljeno.

10.30 - Velimirović je kazao i da se nikada nije liječio od psihičkih oboljenja, te da ima samo problema sa želucem.

Velimirović je rekao da mu nije ostalo novca od cijelog posla, te da Tužilašvo nije tražilo specifikaciju troškova .Kaže i da mu Tužilaštvo nije tražilo da pokaže novac koji je dobio od Sinđelića. Katnić je dobacio da to napravi Šišmakovu, na što ga je sutkinja opomenula.

10.28 - Sud je uskratio pitanje da li je svjedok bilo kada učestvovao u hapšenju političara.

''Cilj je prema optužnici navodno bilo hapšenje Mila Đukanovića i to je razlog ovog pitanja, rekao je Jovanović.''To je pitanje nedozvoljivo jer se u optužnici pominje samo hapšenje Mila Đukanovića, a ne bilo koje drugog političara iz ranijeg perioda'', obrazložila je sudija svoju odluku.

''Da li je svjedok ranije uhapsio bilo koga'', bilo je pitanje advokata na koje je odgovor sud takođe uskratio.

10.00- Sutkinja je uskratila odgovor na pitanje da li je on imao ulogu doušnika policije dok je bio u Ravnogorskom pokretu.

Velimirović tvrdi da ga u tužilaštvu na poligrafu nijesu pitali šta još treba da se prebaci osim oružja, niti ko će još doći iz Srbije ili sa Kosova i misli da ga nisu pitali da li je osuđivan.

On je dozvolio mogućnost da je sa grupom iz Zubinog potoka pričao o boksevima. 

9.56 - "Sinđelić mi je samo rekao da prebacim oružje, već da da ja odlučim kako. Nije me ništa ni pitao", kaže Velimirović u nastavku suđenja. On je prehodno na pitanje zašto je njegova supruga prodala "pick up" kojim je nabavio oružje, kazao da  ne želi da odgovori, jer ne želi da miješa porodicu.

9.52 - Sud je zabranio pitanje advokata da li je Velimirović švercer drveta. Velimirović je tražio da ga sud zaštiti od takvih pitanja.

9.40 - Advokat Miroje Jovanović pitao je da li je drugu grupu koja je došla u Crnu Goru a koju nije on organizovao, obavijestio o nasilnom ulasku u Skupštinu. "Nijesam sa njima o tome razgovarao. Kada su me zvali da im dam novac, ja sam mislio da oni sve o tome znaju", kazao je on. Velimirović je kazao da je prije ovih dešavanja imao povjerenja u institucije države Srbije. On je kazao da nije dobio od Tužilaštva, nakon što se predao, nikakav dokument na osnovu koga bi govorio nestine.

9.35 - Suđenje se nastavlja a pitanja i danas postavlja advokat Miroje Jovanović.

9. 30 - U Višem sudu u Podgorici danas nastavljeno je suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. preslušavanjem snimka sa jučerašnjeg pretresa jer je advokat Miroje Jovanovicć rekao u jednom trenutku da se osjeća profesionalno neprijatno zbog reagovanja Specijalnog tužioca Milivoja Katnića. Sutkinja je odlučila da se presluša snimak, kako bi se razjasnilo što je ko tačno rekao.

Velimirović je na jučerašnjem ročištu kazao da je planirana upotreba oružja jedini razlog zbog kojeg je akciju uoči parlamentarnih izbora prijavio tužilaštvu, i dodao da bi došlo do krvoprolića da je ispaljen samo jedan meta

Velimirović je u sudnici  na ranijem pretresu saopštio da mu je Aleksandar Saša Sinđelić rekao da proteste u Crnoj Gori organizuje opozicija sa „jakim ljudima sa strane“.

Velimirović je crnogorsku policiju obavijestio o planiranim napadima na dan parlamentarnih izbora.

On je 5. decembra osuđen na šest mjeseci uslovno na godinu dana, što znači da Velimirović neće ići u zatvor ukoliko u narednih 12 mjeseci ne ponovi krivično djelo.

Prema navodima optužnice, na čelu kriminalne organizacije bili su ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, ali su oni nedostupni crnogorskim vlastima i njima se sudi u odsustvu kao i srpskim državljanima Nemanji Ristiću i Predragu Bogićeviću.

Na optužnici su lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević, službeni vozač DF-a Mihailo Čađenović i srpski državljani Bratislav Dikić, Srboljub Đorđević, Milan Dušić, Dragan Maksić, Branka Milić i Kristina Hristić. Rezultati iz istrage pokazali su da su Šišmakov i Popov oformili grupe na teritoriji Crne Gore, Srbije i Rusije s ciljem „vršenja neodređenog broja krivičnih djela terorizam“ i krivičnih djela ,,pokušaja ubistva najviših predstavnika Crne Gore“.

Portal Analitika