Politika

Blokiran rad DIK-a

Rad Državne izborne komisije (DIK) sada je blokiran jer sjednica ni juče nije održana iako su istekli rokovi za odlučivanje po prigovorima DPS-a na regularnost glasanja u dijelu biračkih mjesta na beranskim izborima.
Blokiran rad DIK-a
Dan Izvor

Iz DIK-a je “Danu” potvrđeno da sjednica juče nije održana, kao i da članovi nijesu obaviješteni je li predsjednik Komisije Budimir Šaranović odredio nekog od članova da ga zamjenjuje dok je odsutan.

Usled Šaranovićeve odsutnosti, DPS može da računa na pet glasova za prihvatanje njihovog prigovora, što nije dovoljno za većinu. Članovi iz DPS-a smatraju da su “rokovi zamrznuti”, te da je komisija u stalnom zasjedanju i da to što je rok za odluku na prigovore istekao u utorak u 17 časova nije od značaja.

Moguće rješenje je da se imenuje neko od članova ko bi predsjedavao, ali DPS opet nema većinu da bi mogao da izdejstvuje ponavanje izbora na dijelu biračkih mjesta u Beranama. Ako DIK ne prihvati taj prigovor, DPS, kao podnosilac prigovora može da se obrati Ustavnom sudu, koji je finalna instanca u procesu odlučivanja.

Sjednica Državne izborne komisije prekinuta je u utorak poslije podne jer je predsjedniku Komisije Budimiru Šaranoviću pozlilo i hitno je prebačen u bolnicu.

Na toj sjednici se raspravljalo o prigovorima Demokratske partije socijalista na regularnost nedavno održanih izbora u Beranama, kojima se traži ponavljanje glasanja na nekoliko biračkih mjesta.

Portal Analitika