Društvo

Ženska medresa i „Reuda“ u Rožajama nezakonito rade

Vjerske škole u Rožajama, odnosno Srednja ženska medresa i predškolska ustanova ,,Reuda“ djeluju u Crnoj Gori nezakonito, stav je ombudsmana Šućka Bakovića.
Ženska medresa i „Reuda“ u Rožajama nezakonito rade
Portal AnalitikaIzvor

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda je po sopstvenoj inicijativi formirao predmet kako bi provjerio rad vjerskih škola u Rožajama, nakon što su mediji objelodanili da tamo postoje sporne škole koje nesmetano djeluju, a to je potvrdio i reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić, koji je upozorio na postojanje nelegalnih ustanova ove vrste, te je tražio i reakciju nadležnih. Baković je nakon toga otvorio istragu.

- Evidentno je da za rad Srednje vjerske škole - ženska medresa (istureno odjeljenje ,,Gazi Isa Begove medrese“ iz Novog Pazara) i vjerske predš- kolske ustanove „Reuda“ u Rožajama ne postoji pravni osnov – napisao je ombudsman u mišljenju.

On je na osnovu izjašnjenja nadležnih i utvrđenih činjenica nesumnjivo ustanovio da Srednja vjerska škola - ženska medresa nije licencirana i ne posjeduje nikakvu dokumentaciju za obavljanje djelatnosti. Inspektor, kako je pojašnjeno u mišljenju, međutim, nije mogao da provjeri da li vjerska predškolska ustanova „Reuda“ ima neku vrstu dokumentacije, jer su te prostorije bile zaključane kada je došao u obilazak.

- Zaštitnik podsjeća da u Crnoj Gori osim navedenih, postoje i druge obrazovne ustanove (različitog obrazovno-vaspitnog nivoa), organizovane od vjerskih zajednica koje djeluju u Crnoj Gori – napisano je u dokumentu.

Zbog utvrđenih nepravilnosti u ovom postupku ombudsman je u preporuci zatražio od Vlade da preduzme neophodne mjere i aktivnosti u okviru svojih ustavnih ovlašćenja kako bi se na cjelovit način uredilo djelovanje vjerskih zajednica u oblasti obrazovanja.

- Vlada je dužna da, po isteku roka od 30 dana od dana prijema ovog mišljenja, dostavi izvještaj zaštitniku ljudskih prava i sloboda o radnjama i mjerama koje preduzima na izvršenju preporuke – istakao je Baković.

Medresa u Tuzima, kako je ustanovio, jedina je vjerska škola koja izvodi javno važeći obrazovni program, što znači da posjeduje licencu. 

Opširnije u Pobjedi...

Portal Analitika