Društvo

Trojica naših državljana u zarobljeništvu

Prema Pobjedinim istraživanjima, provjeravanim unutar tri neformalne vjerske humanitarne organizacije iz Sandžaka i sa Kosova, među zarobljenicima - bivšim pripadnicima ISIL formacija u Siriji su i tri crnogorska državljanina.
Trojica naših državljana u zarobljeništvu
PobjedaIzvor

Riječ je o Podgoričaninu Dinu A. i Feridu i Adnanu O. iz Bara.

Za sada je izvjesno da su Dina zarobile oružane snage pod Asadovom kontrolom i, prema saznanjima našeg lista, o tome su diplomatskim kanalima svojevremeno obaviješteni nadležni državni organi. Konfuzija

Da li je takva obavijest, s obzirom na potpunu (i) administrativnu konfuziju u Siriji, mogla koristiti za njegovo oslobađanje, odnosno ekstradicije u zemlju porijekla, teško je pretpostaviti, jer je haotično stanje u toj zemlji sve dramatičnije, bez obzira što je takozvana ISIL država vojno uništena. Ko je zarobio Ferida i Adnana, ne zna se pouzdano. U evidencijama takozvanih balkanskih misionara koji su u Siriji boravili desetak dana - do 5. februara, pominju se oba imena, ali se poklapa prezime samo jednog od crnogorskih državljana. Pored toga, kontroverzna su i saznanja o tome ko ih je zarobio. Pominju se, pored kurdskih milicija u afrimskoj provinciji i takozvana oslobodilačka vojska koja je u ratu sa regularnom sirijskom armijom, kao i oružana frakcija Hezbolaha.

Opširnije u PObjedi

Portal Analitika